Actualitate

Rusia devine principala sursă de aur a Emiratelor Arabe Unite

aur
Foto: iStock

Rusia a devenit anul trecut principala sursă de aur a Emiratelor Arabe Unite, după ce ţările occidentale au impus sancţiuni asupra livrărilor în urma invaziei Kremlinului în Ucraina, conform Bloomberg.

Emiratele Arabe Unite au importat anul trecut 96,4 tone de aur din Rusia, mai mult decât orice altă ţară, potrivit bazei de date Comtrade a Naţiunilor Unite. Aceasta reprezintă aproximativ o treime din producţia minieră anuală a Rusiei şi o creştere de peste 15 ori de la an la an a importurilor de aur ale EAU din această ţară.

Emiratele Arabe Unite sunt de mult timp un centru cheie pentru metale preţioase, în special din Africa şi India, dar anul trecut a fost pentru prima dată când au jucat un rol important în comerţul cu aur rusesc. Înainte de război, aproape toate lingourile ruseşti erau expediate la Londra, principala piaţă mondială, dar acest lucru a devenit rapid tabu în rândul băncilor care obişnuiau să le gestioneze.

Sancţiunile occidentale au tăiat rutele obişnuite de export ale Rusiei, forţând minerii din ţară să găsească noi modalităţi de a-şi vinde metalul. Comercianţi puţin cunoscuţi din Dubai, Istanbul şi Hong Kong au preluat comerţul, a relatat Bloomberg la începutul acestui an.

Alţi furnizori cheie de aur către EAU anul trecut au fost Mali şi Ghana, care au livrat 95,7 tone şi respectiv 81 de tone. Elveţia a fost principala destinaţie pentru exporturile de aur ale naţiunii arabe, primind 145 de tone.

Cele mai recente știri

To Top