2025 este un an al provocărilor, și principalul obiectiv al ministerului Muncii este acela de a ajuta la dezvoltarea resursei umane pentru a putea dezvolta piața muncii, și, implicit, pentru a dezvolta România, spune ministrul Muncii. Invitată în cadrul conferinței RO 3.0 ”HUMAN REVOLUTION 2025, provocări și soluții pentru piața muncii din România”, Simona Bucura Oprescu s-a arătat optimistă că 2025 va fi un an al evoluției.
„Anul 2025 trebuie să fie un an al evoluției în ceea ce privește piața muncii și revoluția să fie dublată de o evoluție pentru ca toate celelalte aspecte să aibă o îmbunătățire. Cifrele ne ajută. La sfârșit de 2024 avem aproape un milion de contracte de muncă mai multe decât acum 10 ani, un număr record de angajați, de cca. 5.7 milioane. Pentru 2025, inclusiv noi, ministerul muncii venim cu programe finanțate din fonduri europene care să ne permită menținerea și creșterea competitivității angajatorilor.
Pe piața forței de muncă o nevoie importantă e forța de muncă calificată în rândul tinerilor. Pentru tinerii sub 30 de ani finanțăm programe de ucenicie. Între 6 și 36 de luni angajatorii pot beneficia de o subvenție lunară de 2250 de lei pe lună în baza unui contract semnat cu AJOFM astfel încât tinerii să aibă un loc de muncă bine plătit iar angajatorii să aibă posibilitatea de a finanța nu numai din surse proprii aceste programe naționale pe care noi le finanțăm. 2025 e un an al provocărilor și trebuie să punem împreună nevoia de dezvoltare a României cu nevoia de a ne dezvolta resursa umană pentru a avea dezvoltare.
Împreună cu colegii de la ministerul Educației, încă de anul trecut implementăm un mecanism, reconecta, de anticipare a nevoilor pieței muncii. Punând cap la cap nevoile angajatorilor cu ceea ce învățământul oferă venim cu un mecanism de anticipare care să ducă la forță de muncă calificată și o legătură reală între ce reușește sistemul de educație să ofere și ce au nevoie angajatorii. De asemenea, pe formarea profesională a adulților ținta e să reușim să venim cu cât mai mulți angajați calificați. Anul trecut aproape 190.000 de români și-au găsit un loc de muncă prin ANOFM.
Anul trecut au fost declarate peste 600.000 locuri de muncă vacante, circa 300.000 în mod repetat. Domenii foarte căutate: construcții, transporturi. Sunt județe în care numărul de locuri de muncă a crescut cu peste 100.000. E important că în toate județele numărul de locuri de muncă a crescut, dar ținta noastră e să avem și un șomaj în scădere. Suntem conștienți de faptul că angajatorii din România spun că dacă până acum principală problemă pe care o aveau era legată de fiscalitate, azi principală problemă e deficitul de forță de muncă calificată”, a declarat ministrul Muncii în cadrul conferinței.
