Energie

STUDIU E.ON: 28% dintre centralele termice din România sunt mai vechi de 10 ani şi ar trebui înlocuite cu unele eficiente energetic

28% dintre centralele termice din România sunt mai vechi de 10 ani, arată un studiu realizat de E.ON. Două treimi din energia consumată în gospodării este pentru încălzire şi prepararea apei calde menajere. O centrală în condensare aduce o economie anuală de cel puţin 1.000 de lei, faţă de una veche, arată compania.

”Cel mai mare consum de energie din gospodărie revine asigurării încălzirii şi preparării apei calde menajere: mai mult de 2/3 din energia din locuinţele noastre este folosită în acest scop. În condiţiile în care centrala termică veche are un randament scăzut, care conduce la un consum mai mare, înlocuirea acesteia cu o centrală în condensare este una dintre cele mai indicate măsuri pentru a reduce costurile cu încălzirea. Un studiu reprezentativ la nivel naţional realizat de E.ON anul trecut confirmă că românii încep să conştientizeze acest lucru, interesul pentru achiziţia unei centrale noi fiind unul relativ ridicat. Circa 15% dintre respondenţii care sunt utilizatori de gaz au declarat că intenţionează să cumpere, anul acesta, o centrală termică nouă”, arată E.ON.

Totodată, studiul arată că 28% dintre centralele termice aflate în uz sunt mai vechi de 10 ani, aşadar consumă mai mult gaz decât centralele termice noi, în condensare, dar şi mai multă energie electrică pentru funcţionarea lor propriu-zisă.

Concluziile sondajului sunt confirmate de rezultatele obţinute de soluţia de încălzire E.ON Life, care a consemnat vânzări cu 34% mai mari, între anii 2020 şi 2022.

Conform aceluiaşi studiu, 80% dintre cei care au optat pentru soluţia eficientă de încălzire a companiei sunt mulţumiţi de decizia luată, în primul rând datorită înaltei calităţi a centralei şi, în al doilea rând, datorită consumului redus şi a economiei pe care o fac astfel la factura de gaze.

Conform calculelor companiei, consumul unei centrale vechi pe gaz pentru încălzire şi apă caldă este, în medie, de circa 12.000 kWh pe an, iar factura anuală este de 3.720 de lei. O centrală nouă în condensare are o eficienţă de 108%, care poate aduce o economie la consum de până la 30%, adică 3.600 kWh, deci economia anuală ar fi de peste 1.000 de lei.

Celor care nu sunt încă decişi să-şi schimbe centrala, E.ON le recomandă să o menţină în stare bună pe cea actuală, realizând la timp verificările şi reviziile periodice.

Studiul efectuat de E.ON a fost realizat lunar, pe un eşantion reprezentativ naţional de 1.000 de persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, prin metodologia CATI (Computer Assisted Telephonic Interviews), în cursul anului 2022. Marja de eroare maximă calculată este de ± 3.1% la un nivel de incredere de 95%.

E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit  circa 2,1 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3 miliarde de euro.

Cele mai recente știri

To Top