Un juriu din statul american Washington a ordonat luni Monsanto, parte a grupului Bayer, să plătească 857 de milioane de dolari către şapte foşti elevi şi părinţi voluntari ai unei şcoli situată la nord-est de Seattle, care au susţinut că substanţele chimice cunoscute sub numele de PCB produse de companie s-au scurs din corpuri de iluminat şi le-au îmbolnăvit, potrivit documentelor instanţei, citate de Reuters.
Juriul din Seattle a considerat compania responsabilă pentru vânzarea de bifenili policloruraţi (PCB) utilizaţi în Centrul de Educaţie Sky Valley din Monroe, Washington, care nu erau siguri şi nu conţineau avertismente adecvate.
Verdictul a inclus 73 de milioane de dolari sub formă de daune compensatorii şi 784 de milioane de dolari sub formă de daune punitive.
Printre reclamanţi se numără cinci foşti elevi şi doi părinţi care au petrecut timp la şcoală în urmă cu 7 până la 18 ani.
Ei au susţinut că expunerea la PCB la şcoală i-a făcut să aibă probleme neurologice, ale sistemului endocrin şi alte probleme de sănătate.
O declaraţie a Monsanto a numit plata ca fiid ”excesivă din punct de vedere constituţional” şi a spus că compania va lua măsuri pentru anularea sau reducerea verdictului.
Curtea Supremă a Statelor Unite a spus că daunele punitive ar trebui, în general, să fie limitate la de nouă ori daunele compensatorii, deoarece sumele mai mari ar încălca drepturile inculpaţilor la proces echitabil.
Verdictul marchează cea mai recentă pierdere la un proces pentru companie, care s-a confruntat deja cu verdicte de 870 de milioane de dolari pentru presupusa expunere la PCB la centrul Sky Valley, în alte cazuri.
Compania face apel la acele verdicte anterioare.
Monsanto a spus că testele de sânge, aer şi alte teste au arătat că angajaţii nu au fost expuşi la niveluri nesigure de PCB la şcoală.
PCB-urile sunt substanţe chimice odată utilizate pe scară largă pentru a izola echipamentele electrice şi care se găsesc şi în alte produse comune, cum ar fi hârtia de copiere carbon, călăfătul (material pentru etanşare), finisaje pentru podele şi vopsea.
Guvernul SUA a scos în afara legii substanţele chimice în 1979, după ce a descoperit legături cu cancerul.
Angajaţii, elevii şi alţii au susţinut în numeroase procese împotriva companiei că expunerea la PCB la centrul Sky Valley le-a provocat cancer, afecţiuni tiroidiene şi alte probleme de sănătate.
Compania a declarat că a încetat să mai producă PCB-uri în 1977. De asemenea, a spus că şcoala a fost avertizată în mod repetat din anii 1990 că corpurile sale de iluminat trebuiau modernizate, dar că acele avertismente au fost ignorate.
Diferitele procese numesc Pharmacia, companie desprinsă din Monsanto, drept pârâtă, deşi se aşteaptă ca Monsanto să fie obligată să acopere daunele din verdicte din cauza acordurilor legale dintre companii, care reglementează obligaţiile din producţia istorică de substanţe chimice, potrivit avocaţilor reclamanţilor şi rapoartelor financiare.