Actualitate

SUA: Preţurile de consum au crescut în aprilie mai puţin decât se estima

Foto: iStock

Preţurile de consum în SUA au crescut în aprilie mai puţin decât se estima, sugerând că inflaţia a reluat tendinţa descendentă la începutul trimestrului doi, întărind speculaţiile de pe pieţe că Rezerva Federală a SUA (Fed) va începe să reducă dobânzile în septembrie, transmite Reuters.

Luna trecută, indicele preţurilor de consum a urcat cu 0,3%, după un avans de 0,4% în martie şi în februarie, conform datelor Biroului de Statistică de la Departamentul american al Muncii (BLS) publicate miercuri.

În ritm anual, indicele preţurilor de consum a urcat cu 3,4%, după un avans de 3,5% în martie, în timp ce economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere lunară de 0,4% şi un avans anual de 3,4%. În iunie 2022, indicele preţurilor de consum atinsese nivelul de vârf de 9,2%. În primul trimestru din 2024 inflaţia a accelerat, pe fondul cererii interne solide.

Economiştii se aşteaptă la atenuarea presiunilor inflaţioniste în trimestrului doi din 2024 şi, pe fondul înăspririi pieţei forţei de muncă, inflaţia să se îndrepte spre ţinta Fed de 2%.

Şi preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat marţi: „Primul trimestru în Statele Unite a fost remarcabil pentru lipsa progreselor privind inflaţia. Nu ne aşteptam să fie un drum lin, dar dificultăţile au fost mai ridicate decât ne-am aşteptat, ceea ce ne spune că va trebui să avem răbdare şi să lăsăm să-şi facă treaba politica monetară restrictivă”.

Pieţele financiare se aşteaptă ca Fed să înceapă să reducă dobânzile în septembrie.

De asemenea, inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile precum cele la alimente şi energie, a urcat cu 0,3%, după un avans de 0,4% în martie, şi la 3,6% în ritm anual, faţă de o expansiune de 3,8% în martie.

La ultima şedinţă de politică monetară, oficialii Fed au decis în unanimitate să menţină rata dobânzii la un interval cuprins între 5,25% şi 5,50%, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

Cele mai recente știri

To Top