Senatul american a redactat o propunere de buget pe termen scurt, de ultim moment, în pofida faptului că există şanse mici să fie adoptată în Camera Reprezentanţilor, după ce a început numărătoarea inversă a unei paralizii (shutdown) a serviciilor federale la sfârşitul acestei săptămâni, relatează News.ro, care citează AFP.
Cu câteva zile înainte de termenul-limită de la 30 septembrie, şeful majorităţii democrate în Senat Chuck Schumer şi liderul minorităţii republicane în Senat Mitch McConnell au aprobat marţi acest proiect, care i-ar permite Guvernului să continue să funcţioneze până la 17 noiembrie.
Însă nimic nu arată, pentru moment, că facţiunile rivale ale republicanilor în Camera Reprezentanţilor, care au declanşat această probă de forţă, vor adopta la rândul lor acest text, în cazul unei adoptări în Senat.
În cazul în care impasul persistă, toate finanţările serviciilor federale vor fi întrerupte brusc – faimosul „shutdown”.
Departamentele Guvernului, dar şi parcurile naţionale, traficul aerian, anumite muzee şi numeroase organisme ar urma să fie afectate, iar mii de funcţionari publici ar urma să intre în şomaj tehnic.
”Închiderea Guvernului din cauza unui diferend bugetar intern nu consolidează poziţia politică a nimănui”, a declarat McConnell.
”Asta nu va face decât să îngheţe progrese importante. Iar asta lasă milioane de americani în incertitudine”, a adăugat el.
Casa Albă i s-a alăturat lui McConnell şi imploră Congresul să adopte textul Senatului.
”Este timpul ca republicanii din Cakmera Reprezentanţilor să înceapă să0şi facă treaba”, a îndemnat marţi seara, la un eveniment de campanie, preşedintele Joe Biden.
AJUTAREA UCRAINEI, FOARTE INCERTĂ
Această criză bugetară ar putea avea repercusiuni directe asupra Războiului din Ucraina.
Casa Albă a cerut iniţial ca legea finanţelor supusă votului aleşilor să cuprindă un ajutor militar şi umanitar destinat Kievului, în valoare de 24 de miliarde de dolari.
Conştient de riscul oboselii marelui aliat american, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat joia trecută o vizită în Congres, pentru a încerca să convingă Statele Unite să-l ajute să treacă ”linia de sosire” împotriva Rusiei.
Însă deblocarea unei astfel de sume pare tot mai incertă, având în vedere direcţia pe care o iau negocierile din culise.
Textul care circula marţi în Senat prevedea doar un sfert din această sumă – şi anume aproximativ şase miliarde de dolari.
Camera Reprezentanţilor, dominată de conservatori din ianuarie, nici nu vrea să audă de acest proiect de lege.
”Ei privilegiază Ucraina în defavoarea americanilor”, a acuzat preşedintele Camerei, Kevin McCarthy, şi a cerut, în schimb, finanţarea luptei împotriva imigraţiei ilegale.
O mână de aleşi trumpişti – cu care preşedintele Camerei a fost nevoit să facă o serie de compromisuri pentru a obţine postul – cer o încetare imediată a ajutării Kievului.
TRUMPIŞTI SCANDALAGII
Aceiaşi aleşi – siusţinători ai ai unei ortodoxii bugetare foarte stricte – au împins Statele Unite pe marginea prăpastiei politico-financiar în urmă cu patru luni.
Prima putere mondială a evitat atunci, în ultimul moment, o intrare în incapacitate de plată (default), în urma unor negocieri îndelungate între administraţia Biden şi conservatori.
Locotenenţii lui Donald Trump dispun de o putere disproporţionată în Congrsul american, din cauza majorităţii foarte fragile a republicanilor în Cameră.
Ei au primit ordinul de la fostul preşedinte, care candidează în 2024, ”să paralizeze” statul federal, dacă nu obţin câştig de cauză în ”toate” dosarele bugetare aflate în dezbatere.
În timpul preşedinţiei miliardarului, Statele unite au traversat cel mai lung „shutdown”, în iarna lui 2018.
Potrivit mai multor estimări, PIB-ul Statelor Unite a scăzut atunci cu peste trei miliarde de dolari.