Actualitate

Tánczos Barna: Nu este adevărat că România nu este în stare să facă absorbție de fonduri

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a declarat, joi seara, la Craiova, că România se va apropia de 100% în ceea ce privește absorbția de fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), chiar dacă termenele pentru acest program nu vor fi prelungite de Uniunea Europeană.

‘Când spun că o să ne apropiem de 100% chiar am vorbit serios pentru că 1. perioada de programare 2014-2021 s-a încheiat cu un procent de – spun din memorie, sper să nu greșesc – 98,8 – 98,9% este absorbția pe perioada de programare respectivă. Deci nu este adevărat că România nu este în stare să facă absorbție de fonduri. 2. pe fondurile de coeziune avem o supra-contractare uriașă, încercăm să ținem supracontractarea la 150% pentru a nu ne extinde prea mult și pentru a nu crea o presiune prea mare pe buget. Acolo sunt proiecte mature, unitățile administrativ-teritoriale, primăriile, CJ-urile au învățat să pregătească proiecte mature și să facă absorbție în timp’, a spus Barna, care a participat, la Craiova, la comitetul director al Asociației Municipiilor din România (AMR).

Acesta a mai afirmat că în PNRR Guvernul va face luna aceasta câteva mutări de pachete de proiecte care s-ar finaliza după august 2026 și le înlocuiește cu proiecte care sigur se vor finaliza până atunci și acele proiecte sunt în implementare deja din fonduri naționale.

‘De exemplu, cele de la Ministerul Dezvoltării pe ‘Anghel Saligny’, cele din Ministerul Mediului prin AFM (Administrația Fondului pentru Mediu), proiecte-pachete care valorează miliarde de lei, miliarde de euro și din aceste schimbări creăm spațiu pentru a asigura finanțare pentru proiectele care chiar dacă ies din PNRR, pot fi continuate în anii următori. Deci vom face tot posibilul ca acest ritm al investițiilor să nu încetinească. Avem anul acesta 150 de miliarde de lei investiții prevăzute în buget și obiectivul nostru este să realizăm acest record practic istoric și de a asigura și creștere economică în România. Vedem ce se întâmplă pe plan mondial, creșterea economică din Europa încetinește comenzile pe industrie, pe industria auto pot avea probleme și noi trebuie să ne bazăm pe resursele, forțele noastre și să asigurăm companiilor românești comenzi din partea statului ca să păstreze locurile de muncă și să plătească impozite și taxe’, a mai spus ministrul Tánczos Barna.

Cele mai recente știri

To Top