Fără categorie

Țările UE au opinii diferite cu privire la amânarea normelor CSRD

Foto: iStock

Cele mai mari economii din Uniunea Europeană au opinii diferite când vine vorba dacă blocul comunitar ar trebui să relaxeze normele privind raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (CSRD), în condițiile în care Spania și Italia apără unele reguli, în timp ce Germania și Franța vor să le amâne, arată documentele consultate de Reuters.

Comisia Europeană intenționează să publice săptămâna următoare o propunere ‘omnibus’ pentru a simplifica regulile verzi pentru companii, în ideea de a face companiile locale mai competitive și a răspunde la promisiunea președintelui SUA, Donald Trump, de a reduce reglementările.

Propunerea Executivului comunitar va viza Directiva UE privind raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (CSRD), Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a companiilor și sistemul de taxonomie pentru etichetare investițiilor prietenoase cu mediul.

Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, consultată de Reuters, Guvernul spaniol a îndemnat Bruxelles-ul să nu relaxeze Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a companiilor, care începând din 2027 va cere companiilor să verifice impactul potențial sau real negativ al operațiunilor lor asupra drepturilor omului și asupra mediului.

‘Această directivă sprijină valorile și prioritățile Uniunii Europene chiar dincolo de granițele noastre, stabilind un exemplu în materie de leadership. Revizuirea sa ar trebui evitată’, se arată în scrisoarea semnată de ministrul spaniol al Mediului, Sara Aagesen, și ministrul Economiei, Carlos Cuerpo.

Cu privire la normele CSRD, Spania susține că UE ar trebui să amâne momentul în care regulile se vor aplica micilor companii, dar după aceasta, termenul limită ar trebui să fie obligatoriu pentru toate companiile.

Separat, Italia a îndemnat UE să nu amâne normele CSRD pentru zeci de mii de companii care ar urma să le respecte încă din acest an, arată o scrisoare trimisă de ministrul italian de Finanțe, Giancarlo Giorgetti, către Comisia Europeană. Cu toate acestea, autoritățile de la Roma sunt de părere că micile companii, care ar urma să respecte normele CSRD din 2026, ar trebui să beneficieze de mai mult timp și de reguli mai simple decât se preconizează în prezent, și că UE ar trebui, de asemenea, să amâne Directiva privind diligența necesară.

‘Companiile au identificat posibile riscuri care apar din aceste noi cerințe privind diligența necesară, care le-ar putea afecta competitivitatea’, se menționează în scrisoarea trimisă de ministrul italian de Finanțe, Giancarlo Giorgetti, datată 6 februarie.

Intervențiile oficialilor de la Madrid și Roma cresc presiunile asupra Bruxelles-ului, care primește telefoane și din partea Germaniei și Franței de a rescrie cel puțin o parte din legile sale verzi. Germania, Franța, Italia și Spania sunt primele patru mari economii din Uniunea Europeană.

În luna decembrie, Germania a lansat un apel pentru amânarea cu doi ani a normelor CSRD, care ar urma să afecteze 13.000 de companii germane, printre alte modificări. Luna trecută, Franța a cerut și ea Bruxelles-ului să amâne, pe o perioadă nedefinită, Directiva privind diligența necesară în materie de durabilitate a companiilor și, de asemenea, să amâne cu doi ani normele CSRD.

Cele mai recente știri

To Top