Actualitate

Tinerii care dezvoltă România

Anul trecut, cu ocazia Zilei Naționale a României, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat o amplă campanie care și-a propus să-și pună amprenta pe evoluția României. Așa a luat naștere proiectul „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, care reunește copii și tineri cu vârsta cuprinsă între 5 și 35 de ani care s-au făcut și se fac remarcați prin performanțe deosebite, fie că vorbim de educație, de cultură, de sport sau de inovație. 

Orice tânăr excepțional poate fi înscris pe platforma dedicată campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României” până la 31 decembrie 2024, iar o echipă de experți în educația de excelență, cu sprijinul reprezentanților mediului academic, urmează să realizeze o selecție. Astfel, cei mai buni dintre cei buni se vor regăsi în primul catalog al excelenței românești – „100 de tineri pentru Dezvoltarea României” – și vor fi premiați în cadrul unui eveniment special care va avea loc la începutul anului 2025. „Un astfel de instrument nu există pe piața românească și va putea servi ca o dovadă că acești tineri fac performanță. Campania își propune, pe lângă identificarea lor, să promoveze acești tineri atât în mediul online, cât și la televiziuni, astfel încât poveștile și realizările lor să ajungă nu doar la nivel național, dar și internațional”, a explicat Alina Panico, directorul de comunicare al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Campania „100 de tineri pentru Dezvoltarea României” își propune să celebreze și să promoveze tinerii talentați și supradotați din România, din diverse domenii în care își desfășoară activitatea, încurajând performanța și rezultatele de excepție.

Criteriile de înscriere în campanie

Campania este dedicată tuturor copiilor și tinerilor români cu vârsta cuprinsă între 5 și 35 de ani, care locuiesc în România sau în afara granițelor;

Sunt eligibili candidații care completează formularul de înscriere, atașând o prezentare, care include o caracterizare personală și listarea realizărilor. Prezentarea originală și creativă va fi însoțită de o poză, o listă de recomandări de la profesori sau antrenori și dovada performanțelor prin diplome sau medalii;

Înscrierea participanților minori se va realiza de către unul din părinte, care va semna un acord în acest sens. Participanții majori vor completa personal acordul.

Puterea matematicii

Pavel Ciurea, un nume care a devenit sinonim cu excelența în matematică la nivel internațional, s-a înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”. Elev al Liceului Internațional de Informatică din București, Pavel și-a descoperit pasiunea pentru matematică într-o vacanță de vară, între clasele a V-a și a VI-a, când a participat pentru prima dată la un concurs de profil. De atunci, s-a dedicat studiului, petrecând în jur de 60 de ore pe săptămână rezolvând probleme complexe​. Participarea la olimpiadele internaționale de matematică i-a adus lui Pavel nu doar medalii, ci și o perspectivă unică asupra modului în care matematica ar trebui predată. „Matematica ar trebui predată ca o poveste, nu ca un set de formule pe care elevii să le memoreze. Esențial este să dezvoltăm gândirea logică a elevilor, ceea ce îi va ajuta în viață, indiferent de cariera pe care o vor alege”, a afirmat el​. Performanțele lui Pavel Ciurea nu au fost doar individuale, ci au contribuit la plasarea României în topul competițiilor de matematică din lume. În 2023, echipa României s-a clasat pe locul 4 la nivel mondial și pe locul 1 în Europa, datorită unui lot din care a făcut parte și tânărul. Însă, pentru Pavel, succesul nu este doar despre medalii, ci și despre impactul pe care îl poate avea asupra generațiilor viitoare de elevi. Prin exemplul său, el dorește să inspire alți tineri să descopere frumusețea matematicii și să lupte pentru excelență, indiferent de provocările întâmpinate. 

În viteză către viitor

Echipa 2Space, formată din 30 de studenți de la Universitatea Politehnică din București, a reprezentat România la cea mai mare competiție internațională de rachete, Cupa Spaceport America, din SUA. Este prima dată când o echipă din țara noastră participă la un eveniment de asemenea anvergură, marcând un pas semnificativ pentru inovația și dezvoltarea tehnologică a țării. Racheta construită de echipa 2Space pentru competiția din America este o creație impresionantă, depășind 3 metri lungime și având capacitatea de a zbura până la 10.000 de metri cu o viteză supersonică. Membrii echipei sunt plini de entuziasm și au anunțat că vor continua inovațiile în domeniul aerospațial, planurile lor includ proiectarea și construcția de noi rachete. Echipa lucrează la integrarea de tehnologii avansate și la îmbunătățirea performanțelor rachetelor, demonstrând astfel angajamentul lor față de excelență.

Tânărul care pariază pe România

David Andrei Vlad face istorie prin rezultatele sale remarcabile și prin dedicarea sa față de studiu, întreaga sa activitate fiind caracterizată de performanță și excelență. El este multiplu medaliat la Olimpiadele Internaționale de Biologie și „Științele Pământului”, iar aceste performanțe i-au adus în anul  2023 titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Buzău”. Despre el mai trebuie menționat că este șef de promoție al Colegiului Național „B. P. Hasdeu” și, cu toate că are numeroase medalii la mai multe discipline, pasiunea sa rămâne biologia. Dovadă stă alegerea tânărului de a studia medicina, în România. De altfel, decizia de a-și continua studiile în țară demonstrează atașamentul său față de România și dorința de a contribui la dezvoltarea sistemului medical autohton.

Drumul către stele 

O echipă formată din 12 elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” a câștigat Marele Premiu la „National Sace Society” – NASA Space Settlement Contest, cel mai prestigios concurs de dezvoltare aerospațială din lume. Zeci de mii de elevi au proiectat un habitat spațial, iar câștigătorii sunt invitați să își reprezinte țara și liceul în fața unui public format din cei mai importanți cercetători, astronauți, antreprenori și experți din domeniu. Proiectul „Project Nova 2” a fost desemnat cel mai bun din cele 5.200 de aplicații înscrise, realizate de 29.000 de elevi din 28 de țări din lume. Stația Nova este gândită ca o colonie spațială situată pe orbita lui Marte, susținând peste 2000 de turiști, oameni de știință și coloniști permanenți. 

Cei 12 elevi câștigători sunt: Maria Neagoie, Medeea Marinescu, Luxin Matasaru, Mihai Priboi, Vlad Carasel, Tudor Nicorescu, Andrei Ciobanu, Hristoforos Koutsioukis, Eliza Radu, Vlad Dimulescu, Alex Paun și Luca Teodorescu, iar profesorul coordonator este Ioana Stoica. 

Sunetul excelenței

La doar 17 ani, Ruben Ghidiceanu este un exemplu de excelență și dedicare. Crescut într-o familie de profesori de muzică, talentul său a ieșit la iveală încă din copilărie, când părinții au descoperit că are auz absolut – un dar rar, ce l-a purtat pe drumul marilor scene muzicale. Ruben a început să studieze pianul de la o vârstă fragedă, considerându-l inițial o „jucărie interesantă”. Sub îndrumarea unor profesori renumiți, precum Edward Man și Mariana Ilie de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova și maestrul Daniel Goiți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, și-a perfecționat abilitățile. Eforturile sale au fost răsplătite cu numeroase premii și recunoaștere din partea comunității muzicale. La 9 ani, a debutat ca solist-pianist la Ateneul Român, alături de Orchestra Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, sub bagheta maestrului Iosif Ion Prunner. De atunci, a continuat să strălucească în competiții internaționale de prestigiu, precum International Music Competition din Serbia și Concours Musical de France. Unul dintre momentele sale de vârf a fost recitalul susținut în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” din București, un pas important pentru orice muzician român. 

Cele mai recente știri

To Top