Business

Topul celor mai mari dețineri antreprenoriale de la bursa locală

Foto: iStock

În cele mai dezvoltate țări din lume, așa cum este cazul SUA, nu a existat niciodată moda „milionarilor discreți” cu care suntem obișnuiți în România, iar marile averi nu sunt estimate cu o marjă de eroare de ordinul zecilor de procente, ci sunt ușor de calculat urmărind valoarea de piață a deținerilor acestora. De aceea apar în presă știri despre faptul că Elon Musk a câștigat sau a pierdut de la o zi la alta niște sute de milioane de dolari din avere, în timp ce pentru mulți dintre afaceriștii locali e nevoie de o muncă de detectiv pentru a afla asta măcar o dată la un an. Singurul loc unde avem în România o transparență asemănătoare cu cea de peste Ocean este pe piața de capital, așa că topul celor mai mari dețineri antreprenoriale de la bursa locală reprezintă un barometru bun al performanței mediului de business autohton.

După anul 2016, atunci când MedLife a deschis drumul către o serie de listări ale unor companii private la Bursa de Valori București, a crescut numărul românilor a căror avere, sau măcar a unei părți din ea, are o valoare cunoscută de toată lumea. Nu toate deținerile bursiere ale oamenilor de afaceri români sunt la companii listate în ultimii opt ani, există destule și la emitenți listați în urmă cu mai mult timp sau la companii de stat privatizate, însă contribuția acestui val de listări este indiscutabilă. 11 din cele mai mari 20 de pachete de acțiuni pe care le-am identificat sunt la emitenți listați începând cu anul 2016, iar încă două au fost preluate ulterior acelui moment de cei care le dețin acum, la emitenți care erau listați anterior. De asemenea, 21 dintre cele 41 de pachete de acțiuni cu valoare mai mare de 10 milioane de euro sunt la emitenți listați în ultimii opt ani. 

În afară de pachetele de acțiuni pe care le-am putut identifica mai există și altele pentru care, din diverse motive, beneficiarul real e mai greu de identificat. Calculele sunt realizate folosind prețurile de închidere ale acțiunilor și cursul valutar din data de 5 decembrie 2024. În cazul deținerilor indirecte nu sunt luate în considerare ponderile acționarilor finali în firmele folosite ca intermediari.

Dețineri la emitenți listați începând cu anul 2016:

Zoltan Teszari, Digi Communications

Este cea mai mare deținere antreprenorială de la Bursa de Valori București, la un emitent care s-a listat în anul 2017, însă are un istoric mult mai îndelungat. Acțiunile deținute de antreprenor sunt din clasa A, având putere de vot mai mare decât cele de clasa B listate la BVB, așa că valoarea reală e posibil să fie ceva mai mare. Digi Communications a fost al doilea emitent care s-a listat în acea perioadă, după mulți ani de „secetă” în ceea ce privește IPO-urile firmelor private pe piața de capital locală.

Mihail Marcu, Mihaela Cristescu, Nicolae Marcu – Medlife 

Acționarii principali ai MedLife au dat tonul listărilor companiilor private la bursa locală într-un moment în care companiile de stat se lăsau așteptate, iar cele private se aflau încă sub impactul eșecului listării Adeplast din anul 2013. A fost la vremea respectivă o decizie curajoasă, la care a contribuit și intenția investitorilor instituționali care susținuseră pana atunci dezvoltarea afacerii de a ieși din acționariat. Creșterea constantă a dimensiunilor grupului a făcut ca în momentul de față valoarea deținerilor familiei Marcu la MedLife să depășească un miliard de lei.

Radu Dimofte, Sphera Franchise Group și Practic SA

Omul de afaceri are două participații importante la companii listate, prima dintre ele operând lanțurile de restaurante fast-food KFC, Pizza Hut și Taco Bell, iar a doua activând in domeniul imobiliar, mai exact al închirierii de spații comerciale. Cele două sunt complet opuse. În timp ce Sphera Franchise Group este o firmă deținută de la înființare de acționari privați și listată în anul 2017, Practic SA a fost deținută de Stat și s-a listat pe fosta piață Rasdaq în anul 1996, în urma programului de privatizare în masă.

Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu, One United Properties

Dezvoltările imobiliare i-au adus pe cei doi antreprenori proveniți din domeniul financiar printre românii cu cele mai mari dețineri la BVB ca urmare a listării, în anul 2021, a companiei pe care au fondat-o. Anterior, cei doi fondatori ai ONE au fost parteneri și în cadrul firmei de consultanță Capital Partners, cumpărată de Banca Transilvania în anul 2016 și transformată în actuala societate de brokeraj a băncii, BT Capital Partners.

Constantin-Cătălin Vasile și Alin-Adrian Dociu, Aquila Part Prod Com

Compania de distribuție si logistică s-a listat tot în anul 2021, iar cei doi antreprenori care au înființat-o în anul 1994 au ajuns în prezent la o valoare a deținerilor de aproape 170 de milioane de euro. Dezvoltarea companiei a avut legătură în prima parte a existenței sale cu grupul Unilever și fabrica acestuia de la Ploiești, între timp gama de produse distribuite de Aquila crescând considerabil, la fel ca și numărul furnizorilor.

Voicu Oprean, Arobs Transilvania Software

Fondatorul și acționarul majoritar al companiei de IT este unul dintre cei mai de succes antreprenori români din acest domeniu, unul dominat de subsidiare ale companiilor multinaționale. În anul 2023 compania a fost pe locul 20 în România după cifra de afaceri pentru codul CAEN 6201 – activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), după subsidiare ale unor companii precum Endava, Oracle, Amazon, Ubisoft sau Google. Arobs a fost listată mai întâi pe piața AeRO, în anul 2021, iar în anul 2023 a trecut pe piața principală a BVB.

Lucian Nicolae Șerban, Grup Șerban Holding

Holdingul cu activități în agricultură și zootehnie este unul dintre cei mai mari emitenți de pe piața AeRO, fiind listat în anul 2022. Fondatorul deține 95,82% din acțiunile companiei, ceea ce face ca valoarea de piață să fie marcată de o lichiditate bursieră modestă.

Nicolae Badea, Sphera Franchise Group

Acționarul minoritar al Sphera Franchise Group a fost printre cei doi care au vândut din dețineri în IPO-ul din anul 2017, însă un procent mic, de doar 2,9%. Creșterea susținută a prețului acțiunii a făcut ca pachetul său de acțiuni să ajungă la o valoare de circa 60 milioane de euro în prezent.

Alexandru Mircea Mihăilescu, Transport Trade Services

În cazul TTS nu vorbim despre o companie antreprenorială clasică, ci despre un grup construit în principal pe structura unor companii de stat privatizate, în principal Navrom. Emitentul a avut o perioadă foarte bună după începutul războiului din Ucraina, însă revenirea la rutele de export clasic pentru cerealele ucrainene a scăzut considerabil profitul și, împreună cu el, cotația bursieră, care este cu circa 60% mai jos acum decât era la începutul lui martie.

Dețineri la emitenți listați înainte de anul 2016:

Ștefan Vuza, Chimcomplex

Combinatul chimic a fost privatizat în anul 2003 într-o stare financiară precară, fiind repus pe linia de plutire în timp, iar în prezent are o capitalizare de 4,2 miliarde de lei. Valoarea companiei a fost chiar și mai mare de atât, în ianuarie 2022 atingând un maxim istoric la o valoare aproape dublă comparativ cu cea de acum. Acționarul majoritar al Chimcomplex mai are și alte dețineri indirecte la companii listate, însă de valoare mai mică, precum Uzuc SA, Iașitex sau Sinterom, ultima aflată în proces de delistare.

Ion și Niculae Dușu, Socep

Cei doi oameni de afaceri au început să cumpere acțiuni ale operatorului portuar în anul 2006, mai întâi prin intermediul producătorului de materiale de construcții Celco, apoi prin Grupul DD SA, acumulând în timp o deținere care în prezent a ajuns la 61,22%. Socep a fost privatizată în anul 1996 către salariații de la momentul respectiv, fiind listată la Bursă în același an în cadrul programului de privatizare în masă.

Dorel Goia, Teraplast 

Acționarul principal al Teraplast a cumpărat acțiunile cu care a ajuns să controleze compania tot de la salariați, după ce aceasta fusese privatizată în anul 1995 prin metoda MEBO. În anul 2008 Teraplast s-a listat la Bursa de Valori București, fiind protagonista ultimei listări de pe piața principală înainte de prăbușirea pieței în toamna aceluiași an. Pachetul de acțiuni al lui Dorel Goia valoarează acum aproape 100 milioane de euro.

Dan Drăgoi, Anca Drăgoi, Comvex

Cel de-al doilea operator portuar aflat pe listă a fost privatizat în anul 1997, însă nu către salariați, ci către o firmă din Marea Britanie, traseul până la acționarii actuali fiind unul care a generat controverse de-a lungul timpului. La fel ca și în cazul Socep, valoarea companiei a crescut vertiginos pe parcursul anului 2023, în contextul redirecționării fluxurilor de mărfuri ucrainene prin România, după care a scăzut cam la jumătate pe măsură ce lucrurile s-au reechilibrat.

Adrian și Dragoș Pavăl, Electrica, Transelectrica, Conpet: cei doi fondatori ai retailerului de bricolaj Dedeman nu și-au listat compania, însă au ajuns la dețineri bursiere importante în ultimii ani,  cele mai mari fiind în momentul de față cele de la companiile de stat. În afară de acestea, au preluat controlul producătorului de materiale de construcții Cemacon, pe care l-au delistat în cursul acestui an. Deținerile celor doi sunt printre puținele care nu reprezintă pachete de control la emitenții respectivi.

Cele mai recente știri

To Top