Tehnologie

UE a aprobat ajutorul de stat german pentru fabrica de cipuri a companiei TSMC, de 11 miliarde de dolari

Foto: iStock

Compania TSMC din Taiwan a lansat marţi construcţia unei noi fabrici majore de cipuri la Dresda, Germania, care urmează să fie un furnizor cheie pentru industria şi producătorii de automobile din Europa, după ce Comisia UE a aprobat un ajutor din partea Germaniei în valoare de 5 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari), transmite Reuters.

Ajutorul acordat pentru proiectul care va costa în total 10 miliarde de euro este cel mai mare aprobat până acum în temeiul Legii cipurilor din UE şi primul din Germania.

Este, de asemenea, primul proiect din Europa al TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, şi este aşteptat să îmbunătăţească rezilienţa Europei în cazul în care se produce din nou o penurie de cipuri de tipul celei experimentate în timpul pandemiei de COVID.

”Aceasta este o situaţie reală de câştig-câştig pentru noi toţi”, a declarat preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, la o ceremonie la Dresda, inima regiunii germane de fabricare a cipurilor supranumiră ”Silicon Saxonia”.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că asigurarea accesului la semiconductori este ”o problemă centrală” pentru Germania, în timp ce ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat că guvernul său, care s-a confruntat cu probleme bugetare, va face tot posibilul pentru a se asigura că proiectul va intra în producţie la timp, în 2027.

TSMC a format o societate mixtă numită European Semiconductor Manufacturing Company (ESMC) pentru a construi uzina, firmele europene Robert Bosch, Infineon şi NXP luând fiecare câte 10%.

CEO-ul C.C. Wei a spus că uzina va ajuta la aducerea TSMC ”aproape de clienţii săi” din Europa.

Condiţiile pentru aprobarea ajutorului au inclus faptul că ESMC garantează accesul companiilor şi universităţilor mai mici.

”Facilitatea va funcţiona ca fabrică deschisă, ceea ce înseamnă că orice client – ​​inclusiv, dar fără a se limita la alţi trei acţionari, în afară de TSMC – poate plasa comenzi pentru producţia de cipuri specifice”, a spus Comisia într-un comunicat.

Deşi fabrica va produce generaţii de cipuri uşor în urmă faţă de cea mai avansată tehnologie folosită în cipurile AI şi smartphone-urile, va adăuga capacitate de producţie în intervalul care este cel mai important pentru sectorul auto şi alte aplicaţii industriale cheie pentru producţia europeană.

TSMC spune că uzina va fi o sursă importantă de MCU-uri sau unităţi de microcontroler utilizate în maşini pentru geamuri, frâne şi senzori.

Bosch, NXP şi Infineon au spus că vor folosi fabrica, cel puţin parţial, pentru a produce diferite tipuri de cipuri pentru automobile.

În urma penuriei din cauza pandemiei, TSMC construieşte şi proiecte subvenţionate în Statele Unite şi Japonia pentru a asigura aprovizionarea regională.

Aprobarea ajutorului de stat în temeiul Legii cipurilor de 43 de miliarde de euro a venit lent, doar proiectele STMicroelectronics din Franţa şi Italia au câştigat anterior granturi.

Cel mai mare proiect european de cipuri care încă mai aşteaptă să fie aprobat este o fabrică de 30 de miliarde de euro planificată de Intel în Magdeburg, Germania, la care nu vor începe lucrările de construcţie în acest an, aşa cum era planificat iniţial.

Finalizarea fabricii Intel, care ar fi singura fabrică din Europa care ar produce cele mai avansate cipuri de computer, este aşteptată la 4-5 ani de la aprobarea UE.

Un purtător de cuvânt al Intel a declarat că compania ”colaborează îndeaproape cu partenerii noştri guvernamentali din UE… (pentru a) executa planurile noastre”.

 

Cele mai recente știri

To Top