Actualitate

Uniunea Europeană lansează oficial negocieri de aderare cu Ucraina

ue uniunea europeana
Foto: iStock

Uniunea Europeană (UE) a lansat în mod oficial marţi, la Luxemburg, negocieri de aderare cu Ucraina, o etapă catalogată drept ”istorică”, atât la Bruxelles, cât şi la Kiev, relatează AFP.

”O Ucraină puternică nu este posibilă fără UE, iar o UE puternică nu mai este posibilă fără Ucraina”, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal în deschiderea negocierilor.

Rusia a încercat prin toate mijloacele să oprească procesul aderării, care se anunţă lung şi dificil şi care urmează să conducă la ancorarea acestei foste republici sovietice în Europa.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu s-a zgârcit în superlative pentru a saluta deschiderea acestor negocieri aşteptate cu nerăbdare de către Kiev, la peste doi ani de la începutul invaziei ruse.

”Negocierile de aderare pe care le deschidem azi (marţi), vor fi riguroase şi exigente”, a declarat, la rândul său, ministrul belgian de Externe Hadja Lahbib, a cărei ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, din care fac parte statele membre.

”Cu hotărâre şi angajament, suntem încrezători în capcitatea voastră de a ajunge la o încheiere pozitivă”, a adăugat ea.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a salutat şi ea această ”veste bună”.

Numai Ungaria şi-a manifestat blamul.

Budapesta a amintit marţi la Luxemburg că Ucraina este încă ”foarte departe” de îndeplinirea tuturor criteriilor pentru a se alătura Celor 27, potrivit ministrului ungar însărcinat cu Afaceri Europene Janos Boka.

În Ucraina, ”90% dintre oameni ne susţin, vom face reformele” cerute, a dat asigurări viceprimerul Olga Stafanişîna într-un discurs în faţa miniştrilor celor 27.

Ea s-a întrerupt scurt, avertizată de telefonul mobil.

”Avem o alertă la Kiev”, a declarat ea, amintind că vine dintr-o ţară în război.

Statele membre UE au deschis mai întâi, în mod oficial, negocieri cu Ucraina, în cadrul unei Conferinţe Interguvernamentale (CIG), şi urmau să deschidă apoi altă CIG cu Republica Moldova, altă fostă republică sovietică candidată la aderarea la UE.

Deschiderea acestor negocieri cu Kievul este rezultatul unui acord obţinut în urma unei lupte aprige de către 26 de state membre UE, care au fost nevoite să rivalizeze în ingeniozitate pentru a-l convinge pe cel de-al 27-lea – Ungaria lui Viktor Orban – să nu blocheze acest proces..

Premierul ungar s-a opus feroce oricăror negocieri de aderare cu Ucraina, apreciind că această ţară nu este pregătită.

Ungaria – cel mai apropiat stat membre UE de Rusia lui Vladimir Putin – blochează orice ajutor militar european destinat Kievului.

Orban a acceptat până la urmă să plece de la masa summitului liderilor Celor 27, în decembrie, cât cei 26 de omologi ai săi să decidă să deschidă aceste negocieri de aderare cu Kievul şi Chişinăul.

”SCREENING”

După deschiderea acestor Conferinţe Interguvernamentale, negociatorii urmează să treacă mai întâi în revistă legislaţia din Ucraina şi din Republica Moldova, pentru a verifica dacă este compatibilă cu legislaţia UE.

Această etapă – ”screening”-ul în jargonul Bruxellesului, durează în principiu unul-doi ani, declară o sursă deiplomatică.

Însă, în cazul Ucrainei sau Republicii Moldova, lucrurile vor merge mai repede, pentru că ”avem deja o idee destul de clară” asupra situaţiei, precizează acest diplomat european sub protecţia anonimatului.

Sunt necesare însă câteva săptămâni, eventual luni, pentru ca să se deschisă efectiv capitole de negocieri.

Este puţin probabil ca ele să fie deschise până la sfârşitul acestui an, în contextul în care Ungaria – prea puţin entuziasmată să primească Ucraina – preia la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, din care fac parte miniştrii Celor 27 şi care organizează agenda de lucru.

”Ucraina va fi un membru al Uniunii Europene şi vom fi capabili să încheiem totul până în 2030”, a promis vicepremierul ucrainean.

Şefii de stat şi de guverne UE au deschs calea acestor negocieri de aderare la jumătatea lui decembrie 2023.

Însă Budapesta frâna, până acum, deschiderea oficială a negocierilor cu Kievul, apreciind că nu se îndeplineau condiţiile.

”Dacă mă iau după ce văd aici la momentul la care vorbim, ei (ucrainenii) sunt foarte departe de a îndeplini criteriile de aderare”, a respins marţi, la Luxemburg, ministrul ungar însărcinat cu Afaceri Europene Janos Boka.

Comisia Europeană (CE) aprecia, la 7 iunie, că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile prealabile unei aderări.

UE a acordat în iunie 2022 atât Ucrainei statutul de stat candidat la aderarea la UE, un gest puternic simbolic, la câteva luni după începutul războiului declanşat de Moscova, cât şi Republicii Moldova vecine.

Deschiderea negocierilor nu este decât o etapă a unui proces de aderare lung şi dificil.

O eventuală aderare la UE a Ucrainei, o ţară cu peste 40 de milioane de locuitori şi o putere agricolă, ridică numeroase dificultăţi, începând cu cea a ajutoarelor financiare de care ar urma să beneficieze.

UE a prevăzut să se reformeze pntru a face faţă acestei extinderi şi a-şi îmbunătăţi guvernanţa şi luarea deciziilor – deja adesea complexă în 27 de membri.

 

Cele mai recente știri

To Top