Piața plăților s-a transformat de-a lungul anilor, trecând de la sisteme tradiționale, precum cardurile de credit și transferuri online, la soluții inovatoare, cum ar fi criptomonedele și finanțele descentralizate, evoluție care va contribui major la modul în care vom efectua tranzacții în viitorul nu foarte îndepărtat, arată o analiză făcută de Alvin Kan, director operațional al Bitget Wallet, lider global în domeniul schimbului de criptomonede.
Deși finanțele descentralizate (DeFi) rezolvă multe dintre limitările serviciilor financiare tradiționale, precum timpii lungi de procesare, costurile ridicate ale tranzacțiilor și accesibilitatea limitată, sistemul nu este încă pe deplin integrat în viața de zi cu zi.
Chiar și în aceste condiții, un nou trend și-a făcut apariția, care promite să reducă acest decalaj și să revoluționeze sistemul de plăți pe care îl cunoaștem: PayFi (Payment Finance). Vorbim despre un nou model de plată care transformă tranzacțiile cu criptomonede prin decontări instantanee și securitate, ceea ce ar putea deveni un instrument important pentru diverse scenarii de utilizare, de la comerț electronic la transferuri transfrontaliere. Cu alte cuvinte, PayFi este un model financiar care integrează tehnologia blockchain în sistemele tradiționale de plată, subliniază Alvin Kan.
Adoptarea criptomonedelor crește într-un ritm mai accelerat decât cea a sistemului financiar tradițional. De exemplu, potrivit Triple-A, numărul deținătorilor de criptomonede la nivel global a depășit 560 de milioane, înregistrând un rata anuală compusă de creștere (CAGR) de 99%, în timp ce metodele tradiționale de plată au un ritm de creștere mediu de aproximativ 8%.
Având în vedere aceste cifre, este clar că cererea pentru servicii cripto cu aplicații în lumea reală va continua să crească în următorii ani. În aceste condiții, putem spune că PayFi marchează o nouă eră a finanțelor, oferind soluții la limitările și ineficiențele actuale ale sistemului de plăți.
Printre principalele beneficii ale PayFi s-ar putea număra optimizarea tranzacțiilor, datorită decontărilor instantanee și comisioanelor mai mici, prin eliminarea intermediarilor. De asemenea, alte elemente notabile pentru astfel de sisteme sunt transparența și securitatea sporite, reducând riscul de fraudă și erorile umane.
Mai poate fi menționat și accesul la forme financiare mai flexibile, prin tokenizarea activelor din lumea reală (RWAs), extinzând astfel opțiunile de investiții și plăți dincolo de granițele tradiționale.
Care sunt aplicațiile în lumea reală
Dintre multiplele utilizări, e-commerce-ul și cumpărăturile online reprezintă, probabil, segmentul cu cel mai mare potențial de creștere. Acest lucru se datorează, în parte, cererii tot mai mari din partea generațiilor tinere de a folosi criptomonede pentru plăți.
Un exemplu în acest sens este compania CrediPay, care sprijină fluxul de numerar al afacerilor din America Latină și care susține că oferă servicii de credit fără riscuri și soluții de plată mai eficiente.
O altă aplicație esențială pentru PayFi este reprezentată de plățile transfrontaliere. În sistemul tradițional, astfel de tranzacții pot dura câteva zile, iar comisioanele ajung, în medie, la 6,35%, generând costuri de miliarde de dolari pentru companii, mai arată directorul operațional al Bitget Wallet.
În acest domeniu, Arf oferă o platformă globală de decontare reglementată, bazată pe linii de credit în USDC, eliminând cerințele de prefinanțare și garantând zero riscuri de neplată prin utilizarea unui sistem de urmărire bazat pe blockchain.
PayFi vine cu modelul „Cumpără acum, nu plăti niciodată”
De remarcat este că PayFi vine și cu un nou concept de „Buy now, pay never” (Cumpără acum, nu plăti niciodată), prin care utilizatorii își pot acoperi cheltuielile folosind dobânzile generate din conturile DeFi de randament.
Plățile în criptomonede au fost un factor-cheie în adoptarea portofelelor digitale în regiunile cu acces limitat la servicii bancare, în special în Africa, unde, de exemplu, Bitget Wallet a înregistrat o creștere de 1000% a utilizatorilor în 2024.
Pentru a susține acest trend, în cadrul Bitget Wallet a fost dezvoltată o strategie PayFi, pe modelul Flywheel, care combină generarea de venituri, trimiterea și cheltuirea criptomonedelor.
PayFi, rol și în incluziunea financiară
Cetățenii regiunilor care se confruntă cu instabilitatea monedei și accesul limitat la servicii bancare tradiționale, ceea ce face dificilă păstrarea valorii economiilor sau participarea la piețele financiare globale, au acces la active denominate în USD, prin intermediul PayFi.
Concret, prin utilizarea stablecoin-urilor și a protocoalelor DeFi, PayFi le permite utilizatorilor să își protejeze economiile în active mai stabile, să obțină venituri pasive prin creditare descentralizată și staking, și să acceseze instrumente financiare care anterior nu erau disponibile.
În egală măsură, plățile corporate pot beneficia de acest nou model. Companiile care gestionează plăți internaționale și relații cu furnizorii se confruntă cu multiple provocări, precum cicluri lungi de plată, costuri ridicate și o administrare complexă a cheltuielilor.
PayFi facilitează decontarea instantanee a facturilor și conversia automată cripto-fiat pentru plățile către furnizori. Un exemplu recunoscut în acest sector este Rain, care oferă carduri corporate susținute de USDC, permițând companiilor Web3 să utilizeze activele on-chain pentru cheltuieli din lumea reală, contribuind astfel la o gestionare mai eficientă a finanțelor.
În viitor, tot mai multe platforme Web3 vor adopta modelul PayFi, extinzând rețeaua de parteneri și colaborând cu platforme financiare pentru a stimula adoptarea globală, punctează reprezentantul Bitget.
De asemenea, integrarea inteligenței artificiale (AI) și a analizei de date va optimiza fluxurile de numerar, va automatiza procesele de plată și va îmbunătăți performanța sistemului atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii.
