În apropierea unui eveniment important sau a unor întâmplări neprevăzute, situația financiară prosperă poate face diferența între un deznodământ fericit sau nu. Însă, nu poți fi pregătit mereu pentru viitor. De aceea, îți prezentăm câteva metode pe care le poți urma, astfel încât să te poată scoată dintr-un impas financiar la nevoie.
- Deschide un cont de economii
Un cont de economii îți poate ține în siguranță economiile și, în același timp, îți poate oferi garanția că ești salvat în orice moment imprevizibil. Chiar dacă poate fi greu să-ți faci un obicei din a pune deoparte în fiecare lună o anumită sumă, trebuie să conștientizezi că te poate salva pe viitor.
Poți să ai un astfel de cont fără comision de administrare și, în funcție de banca aleasă, ai și o dobândă lunară. În plus, deschiderea acestui cont poate fi gratuită, la fel ca și administrarea. Mai mult, în fiecare lună poți să-l alimentezi cu suma pe care o consideri, astfel încât să nu îți afecteze cheltuielile lunare, dar și să ai garanția pentru un viitor mai bun financiar.
- Apelează la un card de cumpărături
Dacă îți dorești să-ți renovezi apartamentul sau vrei să achiziționezi o anumită mobilă pentru sufragerie și încă nu ai suficiente economii adunate, poți apela la un card de cumpărături. Termenul creditului ajunge și până la 60 de luni, iar perioada de grație în jur de 56 de zile. Îl poți folosi chiar și pentru refinanțarea unui credit de la alte instituții financiare.
De exemplu, un STAR Card îți permite achitarea cumpărăturilor în rate și, în același timp, acumularea punctelor de loialitate pentru achiziționarea altor produse din rețeaua de parteneri aferenți băncii. Reprezintă un real ajutor pentru oricine își dorește o schimbare în viața sa, însă nu se simte pregătit financiar să o și facă.
- Restricționează cumpărăturile
Restricționarea cumpărării anumitor lucruri poate fi o etapă greu de procesat pentru orice persoană. Însă, atunci când ești în impas, este soluția la îndemână pentru a te salva financiar. Cum poți face asta? Iată câteva metode:
- Dacă îți dorești să pleci într-o vacanță, însă peste câteva săptămâni trebuie să achiți o plată neprevăzută și costisitoare, atunci ori planifici vacanța într-o perioadă mai bună, ori transformi vacanța într-o simplă ieșire în oraș;
- Poți restricționa timp de o lună sau două cumpărăturile care nu sunt esențiale (haine, ieșiri în oraș sau la petreceri), pentru a te echilibra financiar;
- Gătești doar acasă și nu mai ieși în oraș, pentru a înlătura tentația cheltuielilor neimportante.
- Cere ajutor
Deși, uneori, este neplăcut să ceri bani împrumut, mai ales când știi cum este să ajungi într-un impas financiar, ajutorul poate veni și de la prietenii apropiați sau familie. Dacă nu este vorba de o sumă foarte mare, atunci poți cere ajutor din partea familiei, cu promisiunea că banii vor fi returnați, însă, de îndată ce vei ajunge la un echilibru.
Un alt ajutor ar fi și un credit de nevoi personale, pe care îl ceri băncii. În cazul acestui tip de credit, nu este nevoie să-ți justifici motivul pentru care ceri împrumutul. Pentru rambursarea acestuia, în funcție de bancă, poți avea un termen cuprins între șase și zece luni. Mai mult, suma pornește de la 1.000 de lei și poate ajunge până la 120.000 de lei, în majoritatea cazurilor. Astfel, ai un ajutor considerabil când ești într-un impas și nu știi la cine să apelezi.
Cu toate că un impas financiar poate fi o situație delicată pentru tine și te obligă să apelezi la metode rapide, cele prezentate mai sus te pot ajuta să treci cu bine peste orice întâmplare. Orice soluție ai alege, important este să rămâi calm pentru a gestiona cu bine situația.