Mai multe firme aflate în Mall-ul Veranda din Bucureşti au verificate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), fiind date, până în prezent, amenzi de 70.000 de lei. De asemenea, opt unităţi au fost închise temporar pentru mai multe nereguli, între care prezenţa insectelor, spaţii neigienizate, alimente ţinute la temperaturi nepotrivite, iar pentru o societate a fost făcută propunere de închidere între 6 şi 12 luni. Controlul nu a fost finalizat, au precizat reprezentanţii ANPC.
Reprezentanţii ANPC au transmis joi, printr-un comunicat de presă, că au fost făcute 18 acţiuni de control de către comisarii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPCR) Bucureşti-Ilfov la societăţile comerciale aflate în Mall-ul Veranda din Bucureşti.
“În urma verificărilor, au fost aplicate, până în acest moment, controlul fiind încă în curs pentru 13 operatori economici, amenzi contravenţionale în valoare de 70.000 lei. De asemenea, au fost aplicate măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare totală de peste 10.000 lei, oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru opt operatori economici (şapte unităţi şi un culoar de aprovizionare), propunerea închiderii temporare pe o perioadă de la 6 luni la 12 luni pentru un operator economic”, se arată în comunicat.
ANPC a transmis şi lista operatorilor economici care au fost sancţionaţi.
1.”Mesopotamia” – SC Set Corporation SRL – verificări în curs
Echipele de control au găsit următoarele deficienţe: folosirea unor ustensile de gătire neconforme; utilizarea unor produse de tip toping ce nu aveau menţionată data deschiderii pentru a stabili trasabilitatea produsului; folosirea unor produse etichetate cu data greşită.
2. Gourmet, Rustic Food SRL – verificări în curs
Comisarii ANPC au decis oprirea temporară a prestării serviciilor.
3. Cartofisserie SRL – verificări în curs
Deficienţe constatate de echipele de control au fost: utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale; nerespectarea temperaturii de păstrare pentru produsele alimentare; folosirea unor produse alimentare decongelate, fără a fi menţionată data decongelării; utilizarea unor grătare metalice cu exfolieri de vopsea (care au fost îndepărtate din spaţiul frigorific în timpul controlului); depozitarea băuturilor răcoritoare în proximitatea soluţiilor pentru curăţenie; lipsa menţiunilor referitoare la ingredientele produselor şi la valoarea lor nutriţională, în lista meniu.
4. Coffee Ted’s – verificări în curs
Neregulile găsite aici au fost: lipsa traducerii etichetei pe mai multe sortimente de cafea şi ceai; lipsa elementelor de caracterizare şi identificare pentru produsele de patiserie.
În acest caz au fost oprite definitiv de la comercializare produsele neconforme.
5. SC Rex Concepts BK România SRL, Burger King
Reprezentanţii ANPC au descoperit mai multe nereguli: folosirea unor sosuri pentru prepararea hamburgerilor depozitate la temperaturi de 29-30°, nefiind respectată temperatura de păstrare şi depozitare recomandată de producător; utilizarea unor sosuri fără informaţii în limba română, pe etichetă; folosirea unor spatii de depozitare frigorifice cu acumulări masive de gheaţă şi murdărie; lipsa menţiunilor referitoare la ingredientele produselor şi la valoarea lor nutriţională, în lista meniu.
Unitatea a fost amendată cu 20.000 de lei şi a fost închisă temporar, până la remedierea deficienţelor.
6. SC Veranda Kbor SA
Deficienţe constatate de comisarii ANPC au fost folosirea culoarului de aprovizionare pentru zona de food neigienizat, cu porţiuni din pavimente exfoliate, pereţi loviţi, depozitare necontrolată de deşeuri de carton, plastic, lemn, tomberoane, cărucioare metalice.
“Din cauza faptului ca prin acest culoar se făcea aprovizionarea cu produse şi preparate alimentare pentru unităţile de alimentaţie publică, putea exista riscul contaminării acestora, ceea ce ar fi condus la afectarea vieţii, sănătăţii consumatorilor ce foloseau produsele preparate de aceştia”, au precizat reprezentanţii ANPC.
Unitatea a fost amendată cu 10.000 de lei şi a fost oprită temporar prestarea serviciilor pe culoarul de aprovizionare.
“Pentru această abatere, operatorul a mai fost sancţiunat de ANPC, urmând ca, dacă se va mai repeta, să fie aplicate măsuri mai drastice. Profesionistul şi-a asumat, prin declaraţie pe propria răspundere, remedierea neconformităţilor în termen de două săptămâni”, a precizat sursa citată.
7. SC Carrefour România SA
Echipele de control au găsit mai multe deficienţe: în zona de recepţie marfă, s-a constatat existenţa următoarelor obiecte: deşeuri din carton, paletizat de lemn, cutii din plastic şi metalice în care au fost depozitate produse alimentare şi nealimentare, cărucioare metalice defecte pentru transportul cumpărăturilor, navete din plastic, hârtie; în zona rampei de descărcare s-a constatat existenţa pavimentului neigienizat, cu resturi menajere, la compactor scurgeri de lichid urât mirositor.
Societatea şi-a asumat remedierea neconformităţilor în termen de şapte zile.
În acest caz a fost dată o amendă de 5.000 de lei.
8. SC Nuvola BY Diana SRL – verificări în curs
Echipele ANPC au descoperit folosirea unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare; utilizarea bureţilor de sârmă, folosirea unor coşuri de gunoi neacoperite.
Au fost oprite definitiv de la comercializare produsele neconforme.
9. SC Panda Grill Express SRL – verificări în curs
Deficienţe constatate: nerespectarea temperaturii de păstrare la masa caldă (37,3 grade măsurate cu termometrul din dotare, faţă de 60 grade, cât ar fi fost conform); folosirea, în blocul alimentar, a unor ustensile depreciale, bureţi de sârmă, recipiente din material plastic cu capace depreciate.
Au fost oprite definitiv de la comercializare produsele neconforme şi au fost închisă temporar unitatea.
10. SC Zoomserie SRL
Deficienţe constatate: folosirea unor produse fără data limită de consum menţionată pe etichete; lipsa unor informaţii privind ingredientele şi valoarea nutriţională a preparatelor, în lista meniu; săvârşirea repetată a unor abateri sancţionate şi în trecut de ANPC.
Unitatea a fost amendată cu 10.000 de lei şi va fi făcută propunere de închidere temporară a unităţii, pe o perioadă de la şase luni la 12 luni.
11. SC Cmmx Cinema Company SRL – verificări în curs
Deficienţe constatate: folosirea unor produse din carne congelate fără ca unitatea sa fie dotată cu abatitor; folosirea unor produse cu starea termică a fost modificată; utilizarea unor produse fără elemente de identificare; utilizarea unor sosuri cu data limită de consum depăşită.
Au fost oprite definitiv de la comercializare produsele neconforme.
12. VIETFOOD SRL
Deficienţe constatate: prezenţa insectelor vii, folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu chedere rupte, utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, cu grad ridicat de uzură, şi a unor coşuri de gunoi fără capac, folosirea materiei prime şi a preparatelor fără elemente de identificare, modificarea stării termice a materiei prime, nerespectarea regimului de temperature pentru masa rece şi masa caldă, lipsa unor informaţii privind ingredientele şi valoarea nutriţională a preparatelor, în lista meniu.
Unitatea a primit o amendă de 25.000 de lei, au fost oprite definitiv de la comercializare produsele neconforme şi a fost oprită temporar prestarea de servicii.
13. SC Sushi Univers SRL – verificări în curs
Deficienţe constatate: folosirea unor agregate frigorifice cu depuneri de gheaţă; utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită; schimbarea stării termice a produselor alimentare refrigerare/congelate; folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu depuneri de praf şi impurităţi; preparate finite calde pastrate la temperaturi de max 8 grade C; nerespectare temperaturii de depozitare recomandate de producător.
Unitatea a fost închisă temporar şi au fost oprite definitiv de la comercializare produsele neconforme.
14. Noodle Pack SRL – verificări în curs
Deficienţe constatate: masa caldă neigienizată şi deteriorate, cu geam fisurat; nerespectarea temperaturii de depozitare la masa caldă; lipsa unor informaţii privind ingredientele şi valoarea nutriţională a preparatelor, în lista meniu.
Unitatea a fost închisă temporar.
15. Royal Boba Cream SRL – verificări în curs
Deficienţe constatate: folosirea unor semipreparate fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare şi fără data limită de consum, pentru a se putea stabili conformitatea acestora; nerespectarea temperaturii de depozitare recomandate de producător; lipsa unor informaţii privind ingredientele şi valoarea nutriţională a preparatelor, în lista meniu.
Unitatea a fost oprită temporar.
16. ” COF NEDELYA” SC NEDELYA BUCHAREST SRL – verificări în curs
Deficienţe constatate: folosirea unor produse fără a avea menţionată data deschiderii, pentru a stabilii trasabilitatea, sau fără elemente de identificare; comercializarea unor produse ce nu erau afişate pe meniu, fără a avea menţionate preţ şi gramaj.
Ceilalţi doi operatori economici se află în curs de verificare.