Expert Insolvenţă SRL, în calitate de administrator judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA aflată în procedura insolvenţă, a transferat cu succes activele acesteia către Ministerul Energiei, prin finalizarea mecanismului prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă nr. 60/2019, informează un comunicat al societăţii.
Acest transfer, precum şi vânzarea Termocentralei Mintia din decembrie 2022, reprezintă cea mai mare restructurare a unei companii de o importanţă strategică realizată în România, cu continuitatea activităţii şi asigurarea majorităţii locurilor de muncă.
Valoarea de transfer a activului funcţional este de peste un miliard de lei, raportat la valoarea de piaţă stabilită în procedura de insolvenţă.
„De la intrarea în insolvenţă, am început la SCEH SA un amplu proces de restructurare. Acesta a presupus mai multe etape, prima fiind realizarea uneia dintre cele mai importante tranzacţii pentru sectorul energetic românesc, respectiv vânzarea Termocentralei Mintia la valoarea de piaţă de 91,2 milioane euro către un cumpărător care şi-a asumat investiţii şi realizarea unor capacităţi energetice noi. Obţinerea acestei sume impresionante a asigurat fonduri suficiente pentru achitarea salariilor fără întârziere, şi pentru achitarea integrală a ajutorului de stat ilegal în valoare de 64 milioane de euro. Totodată, la începutul acestui proces complex şi de durată, a fost necesară o reducere a costurilor salariale, măsură ce s-a realizat prin acordarea de salarii compensatorii şi venituri în completare”, a precizat Emil Gros, asociat coordonator al administratorului judiciar Expert Insolvenţă SPRL.
Potrivit sursei citate, odată cu realizarea procedurii prevăzută de OUG 60/2019, este asigurat transferul tuturor activelor funcţionale energetice şi miniere ce deservesc activitatea din Electrocentrala Paroşeni, precum şi a sucursalelor Lonea, Livezeni, Vulcan, Lupeni, Prestserv.
Totodată, întregul personal actual este transferat către noua companie Complexul Energetic Valea Jiului, asigurându-se furnizarea energiei electrice, precum şi continuitatea activităţii în cadrul Sistemului Electroenergetic Naţional.
Procedura de dare în plată marchează astfel încetarea activităţii SCEH SA fără impact economico-social, şi intrarea acesteia în procedura de faliment, ce urmează a fi solicitată în instanţă.
Procedura de dare în plată a implicat o muncă de durată şi o colaborare atât a reprezentanţilor SCEH SA şi a administratorului judiciar Expert Insolvenţă, cât şi a tuturor partenerilor instituţionali implicaţi – Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor şi ANAF, se mai arată în comunicatul citat.