România duce lipsă de autostrăzi fizice, dar ”autostrăzile digitale” sunt absolut excepţionale şi cred că este timpul să le şi folosim la potenţialul maxim, a declarat, miercuri, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) Pavel Popescu, la o conferinţă dedicată internetului.
„În 2022, am avut o creştere cu 4% a numărului de conexiuni fixe în România la 6,4 milioane. 90% dintre acestea permit viteze care depăşesc 100 MB/s, iar cel mai important este că 27% sunt conexiuni gigabit care permit cel puţin 1 Giga, în creştere cu 30%, în 2022 faţă de 2021. Noi, în această ţară, ducem lipsă de autostrăzi fizice, dar ‘autostrăzile digitale’ sunt absolut excepţionale şi, la cum arată astăzi autostrăzile în România, cu care ne putem mândri, cred că este timpul să le şi folosim la potenţialul maxim. Desigur, cu plusuri şi cu minusuri putem astăzi sta cu fruntea sus în Europa şi în lume pentru ceea ce înseamnă aceste ‘autostrăzi’. Cred că potenţialul este imens pentru a folosi aceste ‘autostrăzi’. Cred că nu trebuie să ne batem joc de munca dvs. (furnizorilor – n. r.) şi trebuie să realizăm ceea ce dvs. aţi reuşit să faceţi pentru România, astăzi. De asemenea, cred că rolul Guvernului, inclusiv rolul Autorităţii din care fac parte, este să îi facem pe cetăţeni, pe useri, să înţeleagă acest potenţial frumos al ‘autostrăzilor digitale’ pe care le avem în România”, a afirmat Popescu.
În viziunea oficialului ANCOM, instituţia a avut un rol vital în procesul de construcţie a acestor „autostrăzi moderne” şi „a făcut paşi majori în susţinerea pieţei”.
„Autoritatea pe care o reprezint astăzi a avut un rol vital în acest proces de construcţie a acestor ‘autostrăzi moderne’, în primul rând începând cu ianuarie 2003, când s-a trecut la liberalizarea pieţei şi când s-au luat tot felul de măsuri foarte, foarte bune în sprijinirea acestui proces de implementare a ‘autostrăzilor’. Vorbim despre tehnologii, vorbim despre creşterea vitezelor de internet în epoca 5G care se află astăzi aici şi cu mândrie spun că România este pe drumul cel bun şi că autoritatea pe care o reprezint a făcut paşi majori în susţinerea pieţei. (…) Suntem cu toţii într-un continuu proces de învăţare şi merg din nou la ideea că întotdeauna companiile şi piaţa liberă, cei care au pus bazele acestor servicii de care ne bucurăm astăzi vor fi, sunt şi trebuie să fie cei care trebuie să stea la masă şi să vină cu expertiză”, a susţinut vicepreşedintele ANCOM.