Cotaţiile futures la cacao au scăzut pentru a treia zi consecutiv, perspectivele unor plăţi mai ridicate pentru fermieri sporind speranţele unei majorări a cantităţilor recoltate în Vestul Africii, transmite Bloomberg.
Cel mai tranzacţionat contract la cacao la Bursa de la New York a scăzut joi cu 3,9%, la 9.150 de dolari tona, declinul în ultimele trei zile fiind de aproximativ 8%.
Coasta de Fildeş a majorat cu 50% preţul plătit la porţile fermelor pentru boabele de cacao, în timp ce ţara vecină Ghana ia în considerare o decizie similară, conform datelor publicate miercuri de Bloomberg. Coasta de Fildeş este cel mai mare producător mondial de boabe de cacao. În pofida faptului că în ultimele 12 luni preţurile la cacao aproape s-au triplat, preţul oficial plătit la porţile fermelor din Coasta de Fildeş nu a fost modificat.
Majorarea decisă de cei doi mari producători mondiali ar putea încuraja cultivatorii de boabe de cacao să-şi majoreze producţia şi să-şi extindă investiţiile.
„După creşterile semnificative de preţuri din primul trimestru, piaţa boabelor de cacao este vulnerabilă deoarece investitorii vor să-şi preleveze beneficiile”, au apreciat analiştii de la The Hightower Report.
Rapida creştere din a doua parte a lunii martie, de la 8.000 dolari tona la 10.000 dolari tona, sugerează că a fost un impuls şi nu o schimbare fundamentală a condiţiilor de pe piaţă. Următoarele două luni „ar putea reprezenta un punct de cotitură”, susţin analiştii de la Citi Research.
Piaţa este agitată de recoltele slabe obţinute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii, ceea ce pune lumea pe o direcţie în care se va confrunta cu al treilea deficit anual de aprovizionare. În acest context, se înmulţesc îngrijorările că sectorul nu va putea să îşi asigure suficiente boabe de cacao, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru consumatori, dacă producătorii de ciocolată vor continua să transfere costurile pe seama lor sau să vândă batoane de ciocolată mai mici sau care conţin mai puţină ciocolată.