OMV Petrom va livra, în următorii cinci ani, circa 800 GWh de energie regenerabilă în cele 14 locaţii ale Saint-Gobain din România, în urma semnării unui acord pentru furnizarea de energie electrică din surse regenerabile pentru toate facilităţile companiei la nivel naţional, potrivit unui comunicat de presă.
Conform sursei citate, livrările vor începe în ianuarie 2026 şi energia va fi obţinută din surse eoliene şi fotovoltaice.
„Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susţinem tranziţia energetică în România şi în regiune, cu investiţii de circa 11 miliarde de euro până la sfârşitul acestui deceniu, din care circa o treime vor susţine proiecte cu emisii scăzute şi zero de carbon. Am făcut paşi importanţi în dezvoltarea unui portofoliu de proiecte de energie din surse regenerabile, care vor intra treptat în producţie în anii următori”, a afirmat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.
La rândul său, Ovidiu Păscuţiu, director general al Saint-Gobain România, a afirmat că acordul marchează încă un moment de referinţă în parcursul companiei de a-şi reduce emisiile Scop 1 şi 2 cu 33% până în 2030 – faţă de 2017 şi de a atinge „zero emisii nete” până în 2050.
„La Saint-Gobain, ne orientăm cu prioritate către surse de energie prietenoase cu mediul, în paralel cu eficientizarea permanentă a proceselor de producţie pentru reducerea emisiilor de carbon şi a consumului de energie pentru a face lumea un loc mai sustenabil în care să locuim, în linie cu scopul nostru – Making The World A Better Home”, a menţionat Ovidiu Păscuţiu.
Odată cu această investiţie, Saint-Gobain România va acoperi 100% din necesarul de energie la toate punctele sale de lucru: Saint-Gobain Glass (Călăraşi), Saint-Gobain Isover (Ploieşti), Saint-Gobain Rigips (Turda şi Cheia), Saint-Gobain Weber (Turda, Brăneşti, Suceava), Duraziv (Popeşti Leordeni), Saint-Gobain Prime Glass Working (Vălenii de Munte) şi Chryso Romania (Ariceştii Rahtivani).
Saint-Gobain proiectează, produce şi distribuie materiale şi servicii pentru pieţele industriale şi de construcţii.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini.