Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva a declarat joi că ar dori să vadă mai multe detalii cu privire la viitorul sistem internaţional de plăţi avut în vedere de ţările BRICS, pentru a putea evalua impactul său, dar cu toate acestea a respins ideea că ar putea fii o ameninţare la adresa FMI, informează Reuters şi AFP.
Liderii din Brazilia, Rusia, India, China şi alte ţări din grupul BRICS au promis săptămâna aceasta la summitul de la Kazan (Rusia) că vor coopera pentru un sistem de plăţi transfrontaliere , o bursă de cereale şi alte proiecte.
„Ideea ca un grup de ţări să aibă un sistem de plăţi nu este o noutate. Avem nevoie să vedem mai multe detalii. Ce conţine această idee, cum ar putea fi pusă în realitate, şi apoi vom putea să o evaluăm”, a răspuns Kristalina Georgieva la o conferinţă de presă organizată la Washington, cu prilejul reuniunilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, când a fost întrebată ce părere are despre această propunere.
„Avem membri foarte diferiţi, care formează diferite grupuri, dar toţi membri sprijină FMI” , a dat asigurări Georgieva, în condiţiile în care Noua bancă de dezvoltare lansată de ţările BRICS se vrea a fi tocmai o alternativă la FMI şi Banca Mondială.
Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Recent şi-au exprimat public intenţia de adera la acest grup mai multe ţări, printre care se numără Turcia, Azerbaidjan sau Cuba, iar în total aproximativ 30 de state ar dori să se alăture grupului, potrivit mai multor oficiali.