Tehnologie

Ivan: În lumea digitală de astăzi, colaborarea în domeniul securităţii cibernetice nu este un lux, ci o necesitate absolută

Lumea noastră este mai conectată ca niciodată, iar ameninţările cibernetice devin din ce în ce mai sofisticate, şi, în acest context, colaborarea în domeniul cybersecurity nu este un lux, ci o necesitate absolută, a declarat, marţi, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, la o conferinţă de specialitate.

„Această conferinţă vine ca un moment crucial pentru România, deoarece implementăm activ cloud-ul guvernamental şi dezvoltăm serviciile noastre publice online. În prezent, investim mai mult de 6 miliarde de euro în transformarea digitală a României, cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Lumea noastră este mai conectată ca niciodată, iar ameninţările cibernetice devin din ce în ce mai sofisticate. Strategia AI ocupă un rol crucial în ecosistemul digital românesc.(…) Chiar dincolo de graniţele noastre, asistăm la cel mai avansat tehnologic război din istoria recentă. În acest context, România se angajează să construiască o cultură puternică a securităţii cibernetice aici, acasă. Avem o strategie naţională de securitate cibernetică şi o instituţie robustă dedicată protejării infrastructurii noastre critice. Experţii noştri, dedicaţi, lucrează zi de zi, oră de oră, minut de minut pentru a proteja România şi infrastructura noastră critică. Parteneriatul nostru de securitate în cadrul NATO este crucial, în special în domeniul securităţii cibernetice. În lumea digitală de astăzi, colaborarea în domeniul securităţii cibernetice nu este un lux, ci o necesitate absolută”, a spus Ivan la Bucharest Cybersecurity Conference 2024.

El a adăugat că trebuie să ne asigurăm că infrastructura IT este bine protejată şi a subliniat că, în opinia sa, parteneriatele cu organizaţii naţionale şi internaţionale experimentate în securitatea cibernetică, „împreună cu „talentele româneşti”, vor permite României să devină un hub de securitate cibernetică.

„Acesta este cel mai important activ al ţării noastre în faţa ameninţărilor mondiale: avem mulţi români foarte buni şi împreună cu voi, împreună cu toate oportunităţile şi partenerii privaţi, ar trebui să facem din ţara noastră un hub regional în securitatea cibernetică”, a punctat ministrul Digitalizării.

Bogdan-Gruia Ivan a menţionat că a fost întărită legislaţia românească în domeniul securităţii cibernetice, prin instituirea unor termene foarte clare pentru raportarea şi evaluarea ameninţărilor cibernetice, consolidarea cadrului legal fiind esenţială pentru îmbunătăţirea apărării, sporirea coordonării instituţionale şi protejarea mai bună a datelor cetăţenilor.

Experţi naţionali şi internaţionali din domeniul securităţii cibernetice, provenind atât din sectorul privat, cât şi din cel public şi academic, se reunesc, timp de trei zile, la Bucharest Cybersecurity Conference 2024, unul dintre cele mai mari evenimente pe această temă din România.

Scopul conferinţei, care se desfăşoară în perioada 29-31 octombrie, este de a explora modul în care Uniunea Europeană îşi securizează viitorul digital în faţa ameninţărilor curente, inclusiv al celor cibernetice şi hibride, într-un context global marcat de riscuri în continuă evoluţie.

BCC2024 este o conferinţă internaţională organizată de DNSC, cu suportul Centrului Naţional de Coordonare (NCC-RO) şi al Asociaţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI), în colaborare cu Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) şi Centrul European de Competenţe în materie de securitate cibernetică (ECCC).

Cele mai recente știri

To Top