Viceguvernatorul Băncii Centrale a Rusiei (RCB), Olga Skorobogatova, responsabilă cu proiectele digitale ale autorităţii de reglementare, inclusiv rubla digitală şi sistemul intern de plăţi, a demisionat, a anunţat joi RCB, transmite Reuters.
Skorobogatova, fost director al subsidiarei ruse a grupului francez Societe Generale, s-a alăturat Băncii Centrale a Rusiei în 2014. Ei i se datorează dezvoltarea digitală rapidă a sectorului bancar rus şi crearea unui sistem intern de plăţi.
Banca Centrală a Rusiei a susţinut că infrastructura digitală creată de Skorobogatova a ajutat sectorul financiar rus să facă faţă sancţiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei.
„Viziunea sa strategică şi capacitatea de a implementa soluţii tehnologice complexe au permis crearea unei infrastructuri avansate de plăţi în Rusia, de care putem fi mândri. Adevărata valoare pentru ţară a acestei infrastructuri a devenit evidentă în 2022”, se arată într-un comunicat al Băncii Centrale a Rusiei.
Skorobogatova, aflată pe lista persoanelor sancţionate de SUA, va fi înlocuită de fosta ei subordonată Zulfia Kakhrumanova.
Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei anunţa că se aşteaptă ca subsidiarele locale ale Raiffeisen Bank International (RBI) şi UniCredit să participe la lansarea pe scară largă a rublei digitale în iulie 2025 sau se vor confrunta cu potenţiale amenzi.
Subsidiarele Raiffeisen şi UniCredit sunt două dintre cele 13 bănci de importanţă sistemică de pe piaţa rusă, dar ele sunt de asemenea sub presiunea Băncii Centrale Europene să-şi reducă expunerea la Rusia.
Rusia desfăşoară un proiect pilot privind rubla digitală şi intenţionează implementarea pe scară largă de la 1 în iulie 2025. Conform schemei pilot, un grup select de persoane fizice şi companii au permisiunea de a deschide portofele digitale şi de a face achiziţii şi transferuri cu ruble digitale.
Guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a explicat că implementarea proiectului din 2025 va fi voluntară pentru persoanele fizice, dar nu şi pentru băncile de importanţă sistemică.
„Am prevăzut ca aceia care nu sunt pregătiţi să plătească o amendă, dar trebuie adoptă legislaţia în acest sens. Sperăm că în curând va fi adoptată legislaţia”, le-a spus jurnaliştilor Nabiullina.
Peste 130 de ţări explorează versiuni digitale ale monedelor lor. Rubla digitală ar putea fi crucială pentru eforturile Rusiei de a ocoli sancţiunile occidentale, după ce partenerii comerciali majori, cum ar fi China, au devenit mai prudenţi în afacerile lor cu Moscova.