Actualitate

UE anunță cadrul legal pentru euro digital: „Nu e un domeniu în care să ne permitem să rămânem în urmă”

Foto: iStock

Uniunea Europeană nu îşi permite „să rămână în urmă” în cursa băncilor centrale de a emite versiuni digitale ale monedelor lor, a declarat miercuri un important oficial european, transmite Reuters.

Euro este a doua cea mai tranzacţionată monedă a lumii, a precizat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-o conferinţă de presă la care a fost anunţat cadrul legal pentru un euro digital, necesar dacă Banca Centrală Europeană va decide, în luna octombrie, să avanseze cu pregătirile sale care vizează emiterea unei astfel de monede.

„Acesta nu este un domeniu în care să ne permitem să rămânem în urmă”, a spus Valdis Dombrovskis, adăugând că peste 100 de bănci centrale din întreaga lume analizează o versiune digitală a monedelor lor. „Să ai un portofel cu euro digital pe telefonul tău sau alt dispozitiv va fi la fel cu monedele şi bancnotele din buzunarul tău”, a precizat Dombrovskis.

Decidenţii europeni se tem că monedele electronice de tip stablecoins emise de actori din sectorul privat ar putea interveni pentru a acoperi golul creat de absenţa unei monede euro digitale. „Nu vrem un viitor fără o monedă suverană în era digitală”, a spus comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Potrivit propunerilor, un euro digital, care nu ar urma să fie disponibil înainte de 2028, ar urma să aibă statut de mijloc legal de plată, ceea ce înseamnă că agenţii economici vor trebui să îl accepte.

Persoanele fizice vor obţine euro digital prin intermediul băncii lor, la cerere, iar confidenţialitatea utilizatorului va fi protejată online şi offline, la fel ca în cazul numerarului, a informat Comisia Europeană. De asemenea, BCE va avea puterea de a limita câţi euro digitali poate deţine un consumator, pentru a evita astfel ieşirile masive de fonduri din depozitele bancare.

„Vom colabora cu alte instituţii europene spre un euro digital, pentru a ne asigura că moneda noastră este pregătită pentru era digitală”, a spus şi preşedintele BCE, Christine Lagarde.

Un euro digital ar putea să intensifice concurenţa într-un sector care este dominat de doi giganţi americani, Mastercard şi Visa, potrivit agenţiei de rating Moody’s.

Statele membre UE şi Parlamentul European vor fi cele care vor decide în cele din urmă asupra propunerilor Comisiei, însă criticii pun sub semnul întrebării necesitatea unui euro digital.

„Este important să punem întrebări cu privire la valoarea sa adăugată, cum poate răspunde la actualele şi viitoarele provocări de pe piaţa europeană de plăţi şi cum poate fi dezvoltat împreună cu piaţă”, a subliniat Federaţia Europeană Bancară (FBE), un organism reprezentativ al băncilor din Uniunea Europeană.

Cele mai recente știri

To Top