Finanțe personale

Activele fondurilor de pensii facultative au crescut cu 28% într-un an

pensii private
Foto: iStock

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere cu 28% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (90%)”, se menţionează în raport.

Potrivit sursei citate, valoarea contribuţiilor virate în luna ianuarie a fost de 57,7 milioane de lei, în timp ce contribuţia medie a fost 170 de lei.

La finalul lunii ianuarie, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,197 miliarde de lei, respectiv 66,3%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 1,227 miliarde de lei (25,4%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 191,024 milioane de lei, respectiv 4% din totalul activelor, iar fondurile de investiţii însumau 96,4 milioane lei (2%).

Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 717.517 de participanţi în ianuarie 2024.

Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.

Cele mai recente știri

To Top