Transporturi

Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut, în primele nouă luni

vanzari masini
Foto: iStock

Comerţul cu autovehicule a consemnat un avans de 25,3%, pe serie brută, în primele nouă luni din acest an, şi a contribuit cel mai mult la creşterea cu 14,1% a volumului cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor.

Conform datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), în marja creşterii afacerilor din acest domeniu, s-au mai înregistrat rezultate pozitive în comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,1%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+0,1%). Pe de altă parte, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 9,2%, de la an la an.

Potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2023, raportat la primele nouă luni ale anului anterior, ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor a crescut cu 16,2%.

Totodată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a consemnat creşteri atât ca serie brută (+7,2%), cât şi ca serie ajustată (+8,8%), datorate activităţilor de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+40%), activităţilor din hoteluri şi restaurante (+10,3%) şi activităţilor agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+0,4%). În schimb, scăderi s-au înregistrat la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-1,5%) şi la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-0,8%).

La nivel comparativ septembrie 2023 – septembrie 2022, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a crescut cu 9,7%, ca urmare a rezultatelor consemnate în comerţul cu autovehicule (+21,5%). În acelaşi timp, au fost înregistrate scăderi ale afacerilor în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-8,8%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-6%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-4,6%).

Ca serie ajustată, în perioada analizată, cifra de afaceri din acelaşi tip de comerţ s-a diminuat cu 14,5%, în septembrie, anul curent, comparativ cu datele din aceeaşi lună din 2022.

În ceea ce priveşte activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, aceasta a crescut ca serie brută cu 4,2% (faţă de septembrie 2022), respectiv ca serie ajustată cu 5,1%.

De asemenea, de la lună la lună (septembrie – august 2023), volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a înregistrat o creştere cu 11,3%, datorită comerţului cu autovehicule (+18,3%) şi activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+8,2%). Rezultate negative au fost raportate în comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-3,4%) şi în comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-0,9%).

Afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată, s-a majorat cu 2,5%, în septembrie faţă de august 2023.

Pe segmentul serviciilor de piaţă prestate populaţiei, în acelaşi interval, cifra de afaceri a scăzut cu 11,3%, ca serie brută, dar a fost pe un trend pozitiv ca serie ajustată, respectiv cu 2,7%.

Cele mai recente știri

To Top