Actualitate

APIA a publicat Ghidul informativ pentru sprijinul financiar în sectorul apicol

Foto: iStock

Cererile pentru acordarea de sprijin financiar în sectorul apicol se pot depune până la data de 31 iulie 2025, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a publicat Ghidul informativ dedicat acestui segment.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis luni AGERPRES, materialul de informare intitulat ”Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027′ – ISA – PS 2024, Ediția 1, Revizia 2”, poate fi consultat pe site-ul APIA și prezintă regulile pentru pregătirea, completarea corectă a documentelor și depunerea cererilor de plată pentru intervențiile aferente sectorului apicol 2025 de către formele asociative apicole/apicultori, în scopul obținerii sprijinului financiar.

Solicitanții pot depune, până la 31 iulie 2025, inclusiv, o singură cerere de plată însoțită de documentele justificative, direct sau prin intermediul persoanei împuternicite notarial/reprezentantul legal.

Cererile se depun la sediul Centrelor Județene APIA, respectiv al APIA Municipiul București, pe raza căruia este sediul social, vatra stupinei, locul de deplasare în pastoral al stupinei sau sediul formei asociative în care este înscris apicultorul.

De asemenea,documentele depuse în copie trebuie să aibă înscrisă sintagma ”conform cu originalul”, să fie datate și însușite prin semnătură de către solicitant.

Cheltuielile aferente intervențiilor apicole se realizează de către solicitanți în perioada 1 ianuarie – 31 iulie inclusiv, a anului de cerere.

Valoarea sprijinului alocat pentru anul 2025 este de 12,16 milioane de euro, din care 6,08 milioane de euro reprezintă 50% contribuția Uniunii Europene și 6,08 milioane de euro contribuția României, de la bugetul de stat.

APIA menționează că pentru plățile anului 2025 cursul de schimb este stabilit la valoarea de 4,9743 lei.

Plata sprijinului financiar se va efectua de către APIA după controlul administrativ al tuturor cererilor de plată, controlul la fața locului, centralizarea sumelor eligibile în vederea încadrării în cuantumul unitar planificat și plafonul alocat pentru fiecare intervenție accesată conform PS PAC 2023-2027 și stabilirea sumei eligibile la plată a fiecărei cereri de plată.

Cele mai recente știri

To Top