Fără categorie

APIA: Cererile de plată pentru 2024 pe schema privind serviciile de silvomediu se depun până pe 26 iunie 2024

bani
Foto: iStock

Cererile de plată pentru anul 2024, aferente unei scheme de ajutor de stat privind serviciile de silvomediu şi conservarea pădurilor, pot fi depuse în perioada 17 aprilie – 26 iunie 2024 inclusiv, a anunţat miercuri Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

„APIA informează potenţialii beneficiari că, în perioada 17 aprilie – 26 iunie 2024 inclusiv, se depun Cereri de plată pentru anul 2024, aferente sesiunii 3/2020, anul 5 de angajament şi sesiunii 4/2021 anul 4 de angajament pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, aferentă Măsurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, submăsura 15.1 „Plăţi pentru angajamente de silvomediu”, din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020. Pentru acordarea sprijinului în cadrul schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor”, solicitantul depune o cerere de plată – conform Anexei 1 din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 145/16.04.2024 privind aprobarea formularului tip al cererii de plată şi a instrucţiunilor de completare, pentru anul 2024″, informează APIA într-un comunicat remis AGERPRES.

Cererea de plată se depune online, în aplicaţia electronică M15 (pe site-ul APIA prin Internet Explorer), se tipăreşte, se semnează şi se depune/transmite împreună cu documentele aferente, la CJ APIA sau Centrul Municipiului Bucureşti al APIA.

APIA precizează că, doar în cazuri excepţionale, cererea de plată se poate depune doar pe suport de hârtie împreună cu documentele aferente.

Cererea de plată este completată de beneficiari conform instrucţiunilor de completare prevăzute în Anexa 2 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 145/2024.

Modificările cererilor de plată se depun la APIA până la data de 11 iulie 2024, inclusiv.

Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafaţă (hectar), proprietarilor (inclusiv Unităţilor Administrativ Teritoriale) de păduri din fondul forestier naţional, în baza unui angajament pentru o perioadă de 5 ani şi vizează compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat.

Astfel, pentru Pachetul 1 – Asigurarea de zone de linişte, beneficiarul primeşte 38 euro/an/ha pentru întreaga suprafaţă inclusă în angajament iar pentru Pachetul 2 – Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, beneficiarul primeşte 137 euro/an/ha pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2, însă acest pachet poate fi accesat numai împreună cu Pachetul 1.

Intensitatea sprijinului public, nerambursabil, acordat în baza schemei de ajutor de stat este de 100%.

Potrivit sursei citate, pentru suprafeţe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăţilor va fi ajustat.

Cele mai recente știri

To Top