Timp liber

Atracțiile toamnei: excursii pentru degustare de vinuri

Foto: iStock

Cramele din România devin în această perioadă principalele puncte de atracție pe harta turistică. Excursiile care includ degustări de vinuri sunt organizate în toată țara, fiecare producător sau agenție de turism care face astfel de oferte apelând la inventivitate și creativitate. Traseele de bicicletă și mișcarea în aer liber se combină foarte bine cu degustările de vinuri, dar și vizitarea unor conace boierești sau locuri istorice importante fac parte din atuurile care atrag turiștii. Cei mai mulți producători de vinuri încep aceste evenimente din luna septembrie, pentru a le arăta vizitatorilor cum se culeg strugurii din vie și cum se face mustul. Gastronomia locală are și ea un rol foarte important în crearea pachetelor turistice.

Turismul viticol este în plină expansiune în țara noastră, în ultimii ani. Cei care vor să petreacă un weekend într-o atmosferă de sărbătoare, în mijlocul unei podgorii dn România, au acum la dispoziție zeci de oferte venite din partea cramelor mai mici sau mai mari. Un astfel de pachet turistic poate include doar plimbare și degustare sau se poate prelungi pe mai multe zile, cu vizitarea zonei în care se află cramele și podgoriile, incluzând cazare în condiții de lux, meniuri speciale, cu preparate tradiționale din gastronomia locală, dar și alte elemente-surpriză pregătite de organizatori. 

Același concept a fost adoptat și de cei care pregătesc teambuilding-uri pentru corporații, adăugând elemente specifice din acest tip de programe, precum cursuri în mijlocul naturii, concursuri cu premii și petreceri tematice.

Marile podgorii

Una dintre zonele cele mai vizitate în această perioadă, foarte aproape de București, este Dealu Mare – o zonă viticolă cu mai multe podgorii, în județele Buzău și Prahova, pe versantul sudic al dealurilor Istriței. Centre viticole importante sunt la Pietroasele, Săhăteni, Tohani, Ceptura și Valea Călugărească.

Crama „Viile Metamorfosis”, de la Dealu Mare, este deschisă pentru vizitatori, fiind afacerea unei familii de italieni, pentru producția de vinuri ecologice. Vizitele la cramă se pot organiza și cu 24 de ore înainte, doar pentru degustare. 

„Viile Metamorfosis” dețin Podgoria Dealu Mare, în centrele viticole Urlaţi şi Breaza, plaiurile viticole Valea Urloi, Fintești și Năeni, pe o suprafață de 100 de hectare, din care 71.67 hectare sunt plantate cu viţă-de-vie. Crama poate fi vizitată în satul Ungureni, din comuna Vadu Săpat, județul Prahova.

În aceeași comună, la granița județelor Prahova și Buzău, se află și „Crama de Piatră”, unde pot fi degustate vinurile Boian, brand local care e foarte apreciat de cunoscători. Crama oferă și cazare în 12 camere duble, matrimoniale și twin. Capacitatea maximă de cazare este de 28 de persoane.

Drumurile vinului 

Se pot face și degustări la mai multe crame din aceeași regiune sau chiar din aceeași localitate, mai multe zile consecutiv. Tot în Prahova, la Ceptura de jos, se pot face vizite și la Crama Rotenberg, restaurată în 2007. Aici se poate vedea fluxul tehnologic gravitațional, între două beciuri suprapuse. 

Producătorul are o grijă deosebită pentru toate elementele care influențează calitatea vinului, de la strugure și fermentare, până la calitatea butoaielor în care se maturează vinul, ducând mai departe o tradiție veche, în conacul restaurat pentru a organiza crama. Aici se fac degustări de inițiere sau specializate, în care se asociază vinurile cu diferite brânzeturi sau cu ciocolata. Vizitele se pot face fie în grupuri organizate de agenții de turism, fie individual, cu programare prealabilă.

În aceeași localitate mai este o cramă, la „Conacul din Ceptura” (Vinalia), unde se poate petrece și o minivacanță, cazarea fiind asigurată în cele 20 de camere ale conacului, care au în total 45 de locuri. O altă cramă de la Ceptura este „Serve” care organizează și petreceri tematice pentru pasionații de vinuri, iar degustările se fac în curte, în mijlocul naturii.

 

Cele mai recente știri

To Top