Binance, cea mai mare platformă de schimb de criptomonede din lume ca volum, colaborează cu Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) și susține un workshop parte din programul global de pregătire a autorităților legislative. Evenimentul a reunit oficiali care urmăresc active și manageri din cadrul ANABI, precum și anchetatori financiari, analiști și poliție judiciară.
În ultimul an, echipa Binance Investigations a desfășurat și a participat la peste 70 de ateliere de lucru împotriva infracțiunilor cibernetice și financiare, alături de forțele de ordine din diverse țări, inclusiv Argentina, Australia, Bulgaria, Brazilia, Canada, Franța, Germania, Italia, Israel, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Filipine, Portugalia, Spania, Suedia, Coreea de Sud, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Ucraina și Marea Britanie.
Programul de instruire este condus de lideri din echipa Binance Investigations, formată din cei mai experimentați foști anchetatori de criptomonede din forțele de ordine ale agențiior specializate din UE și SUA.
“Protejarea utilizatorilor este prioritatea numărul unu, în cadrul Binance. Ne angajăm să contribuim la prevenirea infracțiunilor financiare, pentru a crea un ecosistem sigur. Scopul nostru este să ne unim forțele cu instituțiile specializate din România, pentru prevenirea criminalității cibernetice. Suntem bucuroși să împărtășim experiența noastră cu partenerii noștri de aplicare a legii și să le sprijinim eforturile de a proteja sistemul financiar al României de activitățile criminale”, declară Kyrylo Khomiakov, General Manager CEE, Binance.
În România, workshop-ul a fost condus de Jarek Jakubcek, șeful departamentului Law Enforcement Training al Binance și Melanie Lefebvre, Senior LE Trainer. Programul a inclus sprijin Binance pentru investigații, birourile de recuperare și gestionare a activelor, politici împotriva spălării banilor și o discuție despre inițiativele de prevenire a criminalității.
Cornel Călinescu, Director General ANABI, afirmă: “Acest eveniment contribuie la exercițiul de consolidare a capacităților desfășurat de autoritățile române în combaterea infracțiunilor grave și a utilizării sporite a criptomonedelor. Politica națională de recuperare a activelor promovată de Ministerul Justiției și ANABI evidențiază necesitatea de a avea o abordare a grupului de lucru atunci când se confruntă cu active de mare valoare și atipice. Aceasta face parte din misiunea noastră comună UE și internațională de a perturba structurile criminalității organizate, concentrându-ne pe infracțiunile cu prioritate ridicată și specifică și distrugând modelul lor de afaceri”.
„Lucrăm îndeaproape cu forțele de ordine pentru a identifica și urmări conturile suspecte și activitățile frauduloase, contribuind la lupta împotriva finanțării terorismului, a ransomware-ului, a traficului de persoane, a abuzului asupra copiilor și a infracțiunilor financiare”, a declarat Jarek Jakubcek, șeful departamentului Law Enforcement Training al Binance. „Pe măsură ce tot mai multe autorități de reglementare, agenții de aplicare a legii și părți interesate din sectorul privat se uită mai îndeaproape la cripto, observăm o cerere crescută de formare, pentru a ajuta la informarea despre și combaterea infraciunilor cripto. Pentru a răspunde acestei cereri, ne-am întărit echipa și desfășurăm mai multe training-uri, alături de autoritățile de reglementare din întreaga lume”.