Asigurări

Ce presupune predarea leasingului auto: tot ce trebuie să știi despre această operațiune

Foto: Freepik

Îți dorești o mașină, însă nu vrei să o cumperi? Îți plac schimbările dese, astfel că vrei să conduci o mașină nouă la fiecare doi ani spre exemplu? În cazul acesta, soluția perfectă pentru tine este un leasing auto. La sfârșitul contractului, poți cumpăra acea mașină sau o poți returna. Mai există o posibilitatea de a renunța la mașină în timpu contractului, din motive întemeiate. 

Cu toate că pare o idee foarte bună, este bine să ții cont de câteva aspecte. Spre exemplu, leasingul nu îți oferă aceeași libertate precum un autoturism personal. De ce? Deoarece va trebui să ții cont de numărul de kilometri parcurși și să păstrezi mașina în stare cât mai bună (acesta din urmă nu ar trebui să fie neapărat un dezavantaj, deoarece și dacă ai mașina ta este bine să ai grijă).

Contractul de leasing stabilește o anumită perioadă de închiriere și o limită de kilometri pe care îi poți parcurge. În cazul în care depășești acea limită de kilometri, vei plăti în plus la finalul contractului. De asemenea, în contract, în mod obișnuit, nu intră și întreținerea mașinii, însă poți opta pentru acest lucru, pentru o taxă lunară în plus. Vei scăpa și de grija asigurărilor, întrucât de multe ori, este stipulat în contract de la ce companie să le alegi. Dacă ai o mașină personală, fa-ti asigurare RCA online și economisești timp și bani.

Te întrebi dacă să alegi un leasing auto sau dacă să optezi pentru un credit auto? Leasingul și creditele auto se aseamănă într-o oarecare măsură. Spre exemplu, s-ar putea să îți fie solicitat un avans, iar apoi vei plăti lunar, la fel ca și în cazul unui împrumut auto obișnuit. Ca un avantaj, rata la leasing este mai mică decât rata la credit. Cu toate acestea, la finalul creditului te alegi cu mașina, pe când la leasing plătești doar utilizarea acesteia.

Am menționat predarea leasingului auto. Ce înseamnă aceasta? Operațiunea prin care leasingul tău este transferat unei alte persoane. Acea persoană se angajează să achite ratele până la finalizarea contractului. De ce ai renunța la leasing? Cel mai adesea, oamenii renunță când situația financiară nu le mai permite achitarea ratelor lunare sau când își doresc să cumpere sau să închirieze o altă mașină. Predarea leasingului este avantajoasă și pentru persoanele care vor prelua leasingul, întrucât vor primi o mașină bine întreținută pentru o rată foarte mică.

Ce presupune predarea leasingului? În primul rând, încheierea unui contract de novație în care sunt stipulate condițiile în care se stinge o creanță și apare alta în locul acesteia. Contractul se încheie între cedent, cesionar și societatea de leasing. De cele mai multe ori, predarea leasingului poate fi mai puțin costisitoare decât rezilierea contractului, deoarece nu vei plăti taxă de reziliere anticipată.

Este bine de știut și faptul că asigurările RCA și CASCO vor fi transferate utilizatorului care va prelua leasingul. Dacă ai nevoie de o asigurare RCA, este bine de știut că o poți achiziționa online de la epolite.ro.

Acestea fiind spuse, dacă îți dorești o mașină în leasing, acum știi ce opțiuni ai.

Cele mai recente știri

To Top