Actualitate

Christine Lagarde este încrezătoare că politica BCE va readuce inflaţia la ţinta de 2%

Politica monetară a Băncii Centrale Europene va ajuta la îmblânzirea inflaţiei, susţine preşedinta BCE, Christine Lagarde într-un interviu publicat duminică de publicaţia franceză La Tribune Dimanche, transmite Bloomberg.

„Vrem să aduce inflaţia la 2% şi vom reuşi să facem acest lucru”, a subliniat Christine Lagarde, adăugând că o spirală inflaţionistă „trebuie evitată cu orice preţ”.

Luna trecută gardienii euro au majorat costurile cu împrumuturile pentru a 10-a oară la rând, ducând dobânda la depozite la nivelul record de 4%, cel mai ridicat nivel înregistrat de la înfiinţarea BCE. Majoritatea decidenţilor BCE au sugerat că o menţinere a dobânzilor la acest nivel, pentru o anumită perioadă, ar trebui să fie suficientă pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2%, chiar dacă unii membri ai consiliului guvernatorilor, care sunt favorabili unor politici monetare mai restrictive, au indicat că ar putea fi nevoie de noi majorări.

„Dobânda de referinţă a BCE a ajuns la un nivel care, dacă va fi menţinut pentru o perioadă de timp suficientă de lungă, va contribui în mod decisiv la readucerea inflaţiei înapoi la ţinta noastră în cel mai scurt timp posibil”, a apreciat Christine Lagarde, repetând practic cel mai recent punct de vedere oficial al BCE privind politica monetară.

Campania agresivă de majorare a dobânzilor adoptată de BCE începe să se resimtă însă asupra economiei din zona euro, care a înregistrat o creştere foarte mică în acest an, însă Lagarde a precizat că obiectivul ei nu este crearea unei recesiuni. Preşedinta BCE a adăugat că „nu este pesimistă” cu privire la perspectivele de creştere pe termen scurt, chiar dacă a recunoscut că situaţia Germaniei este un factor care afectează perspectivele pentru Europa.

Inflaţia este persistentă, dar încetineşte, şi în acelaşi timp creşterea economică este una modestă, a apreciat Lagarde. „Acesta este motivul pentru care FMI şi-a revizuit în jos estimările pentru întreaga lume, cu excepţia SUA”, a spus preşedinta BCE.

Fondul Monetar Internaţional urmează să publice marţi noile sale previziuni privind evoluţia economiei mondiale, cu prilejul reuniunii anuale care anul acesta va avea loc la Marrakech (Maroc).

Cele mai recente știri

To Top