Actualitate

Cifra de afaceri în industrie a crescut cu 6,8% în primele două luni ale anului

Foto: iStock

Cifra de afaceri din industrie pe total (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut, în primele două luni din acest an, comparativ cu perioada asemănătoare din 2022, în termeni nominali, cu 6,8%, informează joi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023, comparativ cu perioada 1 ianuarie -2 8 februarie 2022, pe ansamblu, cu 6,8%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+7,5%). Industria extractivă a scăzut cu 5,7%.

Pe marile grupe industriale, creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de uz curent (+17,5%), industria bunurilor de capital (+13,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,0%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-3,4%) şi în industria bunurilor intermediare (-0,8%).

Cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în luna februarie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe total, cu 6,2%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+7,3%). Industria extractivă a scăzut cu 12,4%. Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+9,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,2%), industria bunurilor intermediare (+7,9%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,6%). Industria energetică a scăzut cu 8,1%.

Potrivit INS, cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în luna februarie 2023, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, pe ansamblu, cu 7%, datorită creşterii înregistrate în industria prelucrătoare (+8,1%). Industria extractivă a scăzut cu 12,7%.

Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+16,3%), industria bunurilor de uz curent (+14,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,2%). Scăderi au înregistrat: industria energetică (-5,2%) şi industria bunurilor intermediare (-1,4%).

Cele mai recente știri

To Top