Comerțul cu produse agroalimentare al UE a crescut în ianuarie 2025, exporturile ajungând la 19 miliarde euro, iar importurile la 16 miliarde euro, arată cel mai recent raport privind comerțul cu produse agroalimentare publicat vineri de Comisia Europeană.
Potrivit executivului comunitar, exporturile agroalimentare ale UE au ajuns la 19 miliarde euro în ianuarie 2025, cu 4% mai mult decât în ianuarie 2024. Marea Britanie a rămas principala destinație, exporturile crescând cu 3%. Exporturile către Elveția au crescut, de asemenea, cu 16%, în principal datorită produselor din cacao. Exporturile de cafea, ceai, cacao și mirodenii au crescut cu 396 de milioane euro (+55 %) în ianuarie 2025 față de ianuarie 2024, în principal ca urmare a creșterii prețurilor la cacao și cafea. Exporturile de produse de cofetărie și ciocolată au crescut cu 150 de milioane euro (+18 %), în timp ce exporturile de produse lactate au crescut cu 119 milioane euro (+8 %).
De asemenea, importurile agroalimentare ale UE au crescut la 16 miliarde euro în ianuarie 2025, în creștere cu 7% față de decembrie și cu 19% mai mult decât în ianuarie 2024, în mare parte din cauza prețurilor ridicate la cacao și cafea. Importurile din Coasta de Fildeș (+438 de milioane euro, +77%) și Ghana (+233 de milioane euro, +153%) au înregistrat cele mai mari creșteri de valoare, determinate de creșterea prețurilor la cacao. Importurile UE de cafea, cacao și mirodenii au crescut cu 1,4 miliarde euro (+ 66 %) în ianuarie 2025, ca urmare a creșterii prețurilor la cacao și cafea. Importurile de fructe, fructe cu coajă lemnoasă și produse necomestibile au crescut, de asemenea, în principal din cauza prețurilor mai mari.
Per total, excedentul comercial al UE de pe urma comerțului cu produse agroalimentare s-a redus la trei miliarde euro în luna ianuarie, reflectând creșterea costurilor de import.
