Actualitate

Creștere peste așteptări a producției industriale și exporturilor Germaniei, în luna noiembrie 2024

Foto: iStock

Exporturile Germaniei au crescut grație unei cereri puternice venite de la țările din afara Uniunii Europene, în timp ce producția industrială a înregistrat un avans peste așteptări în luna noiembrie 2024, arată datele publicate joi de Oficiul federal de statistică, transmite Reuters.

Exporturile celei mai mari economii europene au crescut cu 2,1% de la o lună la alta, o performanță peste creșterea de 2% prognozată de analiștii intervievați de Reuters. Chiar dacă exporturile Germaniei spre țările UE au scăzut cu 1,7% de la o lună la alta, exporturile spre țările din afara UE au crescut cu 6,9%.

De asemenea, exporturile de bunuri ale Germaniei spre SUA au crescut cu 14,5% în luna noiembrie comparativ cu octombrie, cele spre Marea Britanie au crescut cu 8,6% în timp ce exporturile spre China au scăzut cu 4,2%, arată datele Oficiului federal de statistică.

Pe ansamblu, balanța comercială externă a Germaniei a avut un surplus de 19,7 miliarde de euro în noiembrie, în creștere față de un excedent de 13,4 miliarde de euro, în octombrie.

În paralel, Oficiul federal de statistică a anunțat că producția industrială a Germaniei a crescut cu 1,5% în noiembrie comparativ cu octombrie, o performanță mult mai bună decât avansul de 0,5% prognozat de analiștii intervievați de Reuters și declinul de 0,4% înregistrat în octombrie.

Datele arată că producția de energie a crescut cu 5,6% de la o lună la alta iar lucrările de construcții au crescut cu 2,1%. Cu toate acestea, comenzile industriale au înregistrat un declin de 5,4% în noiembrie comparativ cu octombrie, ceea ce demonstrează că cererea rămâne una slabă.

Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze al doilea an de declin, o primă estimare cu privire la performanțele economiei germane în 2024 urmând să fie prezentată săptămâna viitoare de Oficiul federal de statistică. De asemenea, Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) se așteaptă doar la o modestă revenire, de 0,2%, în acest an, grație îmbunătățirii cererii externe.

Cele mai recente știri

To Top