Companiile din Germania îşi reduc planurile privind angajările, ca răspuns la stagnarea economiei şi cererea scăzută din majoritatea sectoarelor, conform studiului realizat de Institutul Ifo pentru cercetare Economică, transmite Xinhua.
Indicele Ifo privind angajările a scăzut luna aceasta la 92,4 puncte, de la 93,3 puncte în noiembrie, în timp ce indicatorii privind industria şi comerţul rămân la un nivel redus, reduceri înregistrându-se şi în domeniul serviciilor şi construcţiilor.
„Mai puţine companii fac angajări. Sunt luate în considerare concedieri în aproape toate sectoarele industriale, cele mai afectate fiind industria metalelor şi auto”, a apreciat Klaus Wohlrabe, director în cadrul institutului cu sediul la Munchen.
Separat, raportul anual al Asociaţiei Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK) prezintă temeri similare. Slăbiciunea economică a Germaniei duce la reducerea cererii de angajaţi în rândul celor 23.000 companii incluse în raport, sporind riscul creşterii şomajului.
Cu toate acestea, 43% din firme se confruntă cu un deficit de angajaţi calificaţi.
„Companiile caută angajaţi şi sunt preferaţi cei calificaţi, în defavoarea celorlalţi”, conform DIHK.
Costurile ridicate cu energia şi incertitudinile privind politicile economice afectează deciziile de investiţii, iar concurenţa externă intensă reprezintă o dificultate majoră pentru companiile din cea mai mare economie europeană. Aceste probleme structurale, combinate cu deficitul de angajaţi calificaţi, au ca efect „o dublă frânare a creşterii”, avertizează adjunctul directorului DIHK, Achim Dercks.
Institutul Ifo se aşteaptă la un avans al PIB-ului Germaniei de doar 0,4% anul viitor, dacă nu se rezolvă problemele structurale. Dacă sunt adoptate măsuri economice adecvate, creşterea ar putea fi de 1,1%. În septembrie, instituţia prognozase o creştere de 0,9% în 2025.
„În acest moment, nu este clar dacă actuala fază de stagnare este o slăbiciune temporară sau este permanentă, afectând sever economia”, a explicat Timo Wollmershaeuser, director în cadrul Ifo.
Acesta a apreciat că înăsprirea politicii monetare în Europa şi în multe ţări unde ajung exporturile Germaniei a contribuit la nivelul redus al comenzilor industriale, care afectează economia.