Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit, în cadrul conferinței România Inteligentă, despre schimbările climatice și ce impact au asupra țării noastre.
Schimbările climatice influențează România atât din perspectiva calității vieții, cât și din perspectiva desfășurării activităților sectoriale.
Însă aceste schimbări afectează toate regiunile lumii. Calotele glaciare se topesc, iar nivelul mărilor și oceanelor este în creștere. În unele regiuni, fenomenele meteorologice și precipitațiile extreme sunt tot mai frecvente, în timp ce alte zone se confruntă cu valuri de căldură și secetă extreme.
În ultimul an, România a înregistrat temperaturi-record. Lunile iunie și iulie din anul 2024 sunt considerate ca fiind cele mai călduroase din istorie.
În cadrul conferinței România Inteligentă au fost abordate mai multe teme de interes, printre care impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii românești, gestionarea riscurilor de calamitate, precum și rolul asigurărilor împotriva calamităților pentru siguranța afacerilor și cea personală.
Elena Mateescu: „Am început anul 2024 cu cea mai caldă iarnă din istorie”
Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre impactul schimbărilor climatice asupra țării noastre, în cadrul conferinței România Inteligentă.
„2023 până în prezent, din 1900, e cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră. Dar făcând o analiză a perioadei ianuarie-18 august, data de acum două zile, observăm că avem o temperatură medie a acestor prime opt luni ale anului de 13,55 grade, depășind cu 1,80 perioada similară a anului 2023.
Mai avem patru luni până la finalul anului curent și, cu siguranță, este posibil ca acest an să se alăture seriei anilor celor mai călduroși din țara noastră.
Va fi anul 13 cel mai călduros, anul 13 dintr-o serie 2012-2023. Seria de 12 ani consecutiv în care abaterile termice sunt pozitive și ceea ce ne îngrijorează, observăm că depășim în mulți ani pragul țintă al aportului de la Paris 1,5 și chiar 2 grade, așa cum s-a întâmplat în 2023. Iată și analiza decenială, nu face excepție nici deceniul curent, pentru că observăm deja 2023, 2022, 2021, seria și 2024.
Vom face bilanțul la finalul anului, dar cu siguranță tendința, așa cum spunea și domnul ministru, ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că o avem deja confirmată în ultimul deceniu, o creștere cu 0,7 grade Celsius față de deceniul anterior și față de perioada climatică de referință 0,5% la nivelul perioadei climatice de referință anterioare.
Am început anul 2024 cu cea mai caldă iarnă din istorie și observăm atât decembrie, ianuarie, februarie recorduri ale temperaturilor medii lunare și mai ales prin ceea ce vorbim de abateri, luna februarie din iarna 2023-2024 fiind cea mai caldă lună din istorie, dar cu cea mai mare abatere nu numai la nivelul lunii februarie, ci și comparativ cu celelalte 11 luni ale anului și am înregistrat un nou record în 2023, în iarna respectivă.
Statistica ultimelor 12 luni în ceea ce privește abaterile termice pozitive arată că, în 2023, în șapte luni s-au înregistrat cele mai mari abateri termice. În 2024 avem opt luni, dar în șase luni avem deja cele mai mari abateri. Februarie, așa cum menționăm, luna cea mai caldă comparativ și cu celelalte luni ale anului și tot cele mai călduroase luni în 2024 februarie, iunie, iulie și august.