Actualitate

Euroins Insurance Group aşteaptă în continuare un răspuns la propunerea făcută autorităţilor române

euroins rca
Foto: iStock

Eurohold Bulgaria AD şi BERD, acţionari ai Euroins Insurance Group, nu au primit niciun răspuns din partea autorităţilor române, deşi au trecut aproape două săptămâni de când au înaintat o propunere acestora, respectiv transferul întregului portofoliu de daune al Euroins România către EIG Re, astfel încât Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) să nu cheltuie banii statului român şi ai contribuabililor pentru plata daunelor RCA, potrivit unui comunicat al asigurătorului.

Au trecut aproape două săptămâni de când Eurohold Bulgaria AD şi BERD, acţionari ai Euroins Insurance Group, au înaintat o propunere concretă Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Guvernului şi Parlamentului, pentru a evita ca Fondul să cheltuie banii statului român şi ai contribuabililor pentru plata daunelor RCA în urma deciziei ASF de a retrage autorizaţia de funcţionare a Euroins România şi a iniţia procedura de faliment a companiei. Din păcate, nu există încă un răspuns din partea niciunei autorităţi române cu privire la această propunere sau vreo altă contrapropunere”, se spune în comunicat.

Euroins Insurance Group atrage atenţia că, pe zi ce trece, se adânceşte criza de pe piaţa RCA, fiind afectaţi aproape 2,7 milioane de asiguraţi RCA.

Continuă, din păcate, practica răspândirii zvonurilor care citează surse anonime, cu minciuni evidente şi informaţii amestecate în mod răuvoitor şi construite în aşa fel încât să provoace manipulare cu scopul de a crea o percepţie falsă asupra Eurohold Bulgaria AD, BERD şi filialele acestora. Pentru conformitate, Eurohold Bulgaria AD a propus transferul întregului portofoliu de daune al Euroins România către EIG Re, repetăm: toate daunele, astfel că EIG Re se angajează să acopere toate plăţile anterioare şi curente de daune. Plata pentru acestea reprezintă toate activele existente ale Euroins România. Euroins Insurance Company AD, filiala bulgară a grupului şi una dintre cele mai mari divizii din holding, va opera iniţial în România sub regimul Freedom of Services (FoS) şi va prelua tot portofoliul existent de contracte actuale şi vom acoperi toate daunele viitoare. Acţionarii se angajează să asigure aportul de capital necesar pentru executarea Propunerii„, susţine compania.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar de frunte care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, are active financiare în valoare de 1,93 miliarde de euro şi este listat la Bursa de Valori din Bulgaria şi Varşovia.

Eurohold operează în 13 ţări, deservind un total de 7 milioane de clienţi, dintre care 3 milioane sunt gospodării bulgare care primesc energie electrică de la cel mai mare grup energetic din Bulgaria, Electrohold.

Euroins Insurance Group are dreptul de a opera sub FoS imediat, iar ASF nu se poate opune fără a încălca legislaţia europeană, spun reprezentanţii companiei.

Eurohold Bulgaria AD este un grup energetic şi financiar de frunte care operează în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, şi este listat la Bursele de Valori din Bulgaria şi respectiv Varşovia. Eurohold deţine Euroins Insurance Group AD (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiune. EIG oferă o gamă completă de produse de asigurare, deserveşte peste 4 milioane de clienţi în 11 ţări şi are peste 3.000 de angajaţi. Eurohold este proprietarul Electrohold, un grup energetic de frunte din Bulgaria, cu o cotă de 40% în distribuţia de energie. Electrohold are 3000 de angajaţi şi deserveşte peste 3 milioane de consumatori din ţară.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis în data de 17 martie să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei.

Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar„, a anunţat, la momentul respectiv, ASF, printr-un comunicat.

Instituţia menţiona că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deţinea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţinea şi la data de 30 septembrie 2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri de 1,75 miliarde lei.

Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, sublinia ASF.

Cele mai recente știri

To Top