Comenzile primite de fabricile din Germania au înregistrat o creştere surprinzătoare în luna iulie, una dintre puţinele veşti bune primite pentru importantul sector manufacturier din cea mai mare economie europeană, transmite Reuters.
Potrivit datelor ajustate sezonier, comunicate joi de Oficiul federal de statistică (Destatis), comenzile noi în industrie au crescut cu 2,9%, în luna iulie comparativ cu luna iunie, o performanţă mult mai bună decât declinul de 1,5% prognozat de către analiştii intervievaţi de Reuters. De asemenea, datele referitorare la evoluţia comenzilor noi în industrie, în iunie, au fost şi revizuite în sus, până la o creştere de 4,6%, comparativ cu avansul de 3,9% anunţat iniţial.
Evoluţia surprinzătoare din luna iulie se datorează, în principal, comenzilor pentru bunuri, precum trenuri, nave şi avioane. Destatis a precizat că dacă ar fi exclusă această categorie de bunuri, comenzile noi în industrie ar fi mai mici cu 0,4%, în luna iulie faţă de iunie. Comenzile pentru bunuri mari au afişat o creştere de 86,5% de la o lună la alta.
Sectorul industrial al primei economii europene trece printr-o perioadă dificilă. Unul dintre motive este cererea slabă venită de pe pieţele externe, dar există şi îngrijorări legate de pierderea competitivităţii în raport cu China. Producătorii chinezi concurează cu firmele germane, care se confruntă cu costuri mari la energie, dobânzi ridicate şi criză de mână de lucru.
Cel mai recent semnal de alarmă a venit săptămâna aceasta, când constructorul auto Volkswagen AG a anunţat că analizează o măsură fără precedent de a închide unele uzine din Germania. Şefii de la Volkswagen au subliniat că sunt nevoiţi să recurgă la aceste măsuri fără precedent în istoria companiei, pentru că vânzările au scăzut cu aproape 500.000 de unităţi.
Institutul pentru economie mondială de la Kiel a prognozat, recent, că Produsul Intern Brut al Germaniei se va contracta cu 0,1% în acest an, după o cădere de 0,3% în 2023.