Unul din doi români care îşi vor petrece concediul în străinătate în această vară au ales ca destinaţie ţări precum Grecia, Turcia, Bulgaria şi Italia iar 52,5% au ales ca mijloc de transport autoturismul personal, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro. Peste jumătate au ales ca mijloc de transport autoturismul personal. Din totalul celor chestionaţi, doar unul din trei români aleg să-şi petreacă vacanţa în afara României.
”Unul din doi români care îşi vor petrece concediul în străinătate în această vară au ales ca destinaţie ţări precum Grecia, Turcia, Bulgaria şi Italia iar 52,5% au ales ca mijloc de transport autoturismul personal”, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.
Din totalul celor chestionaţi, doar unul din trei români aleg să-şi petreacă vacanţa în afara României.
Grecia este ţara unde cei mai mulţi români au ales să îşi petreacă vacanţa în străinătate, respectiv aproape 27% dintre respondenţi, în timp ce peste 13% au ales Turcia iar 11,6% vor merge în Bulgaria şi tot 11,6% în Italia. Totodată, aproape 5% au ales să viziteze Egiptul.
Când trebuie să aleagă mijlocul de transport pe care îl folosesc când merg în vacanţă, 52,5% dintre respondenţi au menţionat autoturismul personal, în timp ce avionul este ales de 20%, cam la fel şi trenul – puţin peste 19% iar autocarul de 8,5%.
La întrebarea – De unde faci rost de bani pentru vacanţă – peste 78% dintre respondenţi au răspuns că strâng banii din timp, făcând economii pe parcursul anului, puţin peste 13% spun că folosesc tichetele de vacanţă pentru plata concediului iar aproape 5% apelează la cardul de credit/overdraft. Foarte puţini, adică sub 3% spun că primesc prime de concediu de la angajator iar şi mai puţini se împrumută la rude sau la prieteni (sub 2%).
În ceea ce priveşte mărimea bugetului de vacanţă, peste 37% spun că acesta este similar cu cel de anul trecut. O scădere a bugetului, cu 10% până la 30%, s-a înregistrat pentru aproape 34% în timp ce pentru peste 21% s-a înregistrat o creştere de 10% – 30%.
La întrebarea referitoare la cum vor face plăţile în concediu, peste 62% dintre respondenţi spun că vor folosi cardurile, fie că sunt de debit sau de credit, card multicurrency fie o combinaţie de plată cash şi card. Sub 28% spun că vor folosi exclusiv cash-ul pentru a face plăţi în concediu.
Sondajul a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eşantion reprezentativ de circa 1.200 de respondenţi din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 57,7% dintre respondenţi sunt salariaţi, 83,99% locuiesc la oraş, 37,86% au studii superioare.
CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de 83,5 miliarde lei, la sfârşitul anului 2023.
Grupul CEC Bank a luat fiinţă prin preluarea, la data de 27.07.2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acţiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
FGCR are ca obiect principal de activitate asumarea de angajamente de garantare şi emiterea de garanţii pe seama fondurilor publice, a surselor proprii şi a oricăror alte surse pentru credite şi alte instrumente de finanţare care pot fi obţinute de persoane fizice şi juridice – producători agricoli şi procesatori de produse agro-alimentare, pentru realizarea producţiei agricole, stocarea / procesarea produselor agricole şi realizarea obiectivelor de investiţii în aceste domenii. În prezent, FGCR acordă garanţii pe seama surselor puse la dispoziţie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi în condiţiile stabilite printr-o serie de acte normative.