Profil de antreprenor

I-a zburat gândul la un business dulce și sănătos

Green Dragon sau Royal Nuts sunt două dintre „prăjiturile vedetă”, realizate din ingrediente naturale și destinate persoanelor preocupate de o alimentație sănătoasă, aflate în meniul cofetăriei artizanale Almond Cake Shop. Rețeta businessului, care a implicat o investiție inițială de 150.000 de euro, îi aparține  Monicăi Pușcoiu, una dintre concurenții emisiunii culinare „Chefi la cuțite”, și asociatului ei, Alexandru Ionescu. „Sunt prăjituri pe care le poți mânca oricând, chiar și la micul dejun, care îți dau energie și sațietate, îndulcite natural, de exemplu cu ajutorul piureului de fructe”, își prezintă de la început „avantajele competitive” Monica Pușcoiu. De altfel, acestea au și convins-o să parieze pe România după o carieră de peste 12 ani în domeniul aviației, unde a lucrat ca însoțitor de bord și trainer pentru colegii săi în Qatar.

Decolarea

Monica Pușcoiu a studiat Literele la Universitatea din București, iar în paralel a acumulat experiență la o agenție de turism. Pe atunci, a realizat că vrea să lucreze în aviație și a absolvit școala de profil din țară. În timp ce-și căuta de lucru, a participat la emisiunea „Vreau sa fiu stewardesa”, în urma căreia a primit mai multe promisiuni, care însă nu s-au concretizat. Totuși, „nu și-a păstrat picioarele pe pământ” și, după mai multe tentative de a se angaja la Tarom, a reușit să se angajeze la Blue Air. Totuși, nu „prindea” decât șase-șapte zboruri într-o lună, așa s-a angajat și la Palatul Ghica. „Acum, că aveam bani și de chirie, realizam că nu am totuși timp liber să călătoresc unde-mi doresc. Eram propriul meu prizonier”. Așa se face că, în 2010, s-a reorientat și a aplicat pentru postul de stewardesă la o companie din străinătate. A ales Qatarul la recomandarea unei prietene, deși spune că avea mai multe opțiuni. A contat enorm însă că reprezentanții companiei de acolo s-au prezentat primii la recrutări și au angajat-o imediat. Qatarul a avut multe de oferit pentru Monica Pușcoiu. De pildă, aici s-a căsătorit la Ambasada României cu Ștefan, la rândul său însoțitor de zbor, cu care a decis să-și întemeieze o familie. După aceea a avut de luat mai multe hotărări complicate. „Maia a venit pe lume în octombrie 2019, iar post-natalul în Qatar este de doar luni”, explică ea. Însă, între timp, s-a instaurat pandemia de Covid și și-a prelungit șederea de acasă, timp în care s-a dedicat creșterii copilului și s-a confruntat cu provocările și incertitudinile perioadei. În tot acest timp, mânată de pasiune și creativitate, a început să coacă cozonaci pentru românii din Qatar, care, dată fiind situația, nu se mai puteau întoarce în țară și chiar își doreau produse tradiționale românești. A pornit la drum cu papanași, clătite și tot ce mai pofteau românii și nu aveau de unde să-și procure. Așa se face că, în decembrie 2020, a copt 30 de cozonaci pentru Ambasada României, care și-a propus să-i ofere cadou celorlalte ambasade. „Am  fost foarte mândră de reușita mea. O experiență pe care am găsit-o cu totul înălțătoare. Dacă puteam face 30 de cozonaci într-un cuptor de bucătărie, unde încăpeau doar 2 în același timp, mi-am spus că trebuie cu adevărat să fac asta. Pentru mine, cofetăria este o formă de artă și îmi place să experimentez ingrediente și rețete noi”, explică Monica Pușcoiu.

Zborul de întoarcere

„Soțul meu zbura des, iar dacă era vreun caz confirmat de Covid în avion, întreg echipajul stătea în carantină două săptămâni. Nu acasă, ci mutați într-o clădire a companiei, să aibă control. După două săptămâni, dacă la următorul zbor exista vreun alt călător infestat, urmau alte două săptămâni de carantină. Ceea ce ne-a afectat ca familie, pentru că soțul meu doar în zilele libere reușea să vină acasă”, își amintește ea. Simțind că ajunge la un stadiu excesiv de oboseală și oricât îi povestea soțului despre activitățile de familie, toată comunicarea rămânea la nivel virtual, au decis împreună să revină în țară, în mai 2021. Aici, Monica a urmat un curs de patiserie – încerca să se convingă de faptul că domeniul ales este cu adevărat o vocație. Pe urmă a pus temeliile propriului laborator de dulciuri, Pastry Bonbon, în urma unei investiții de 60.000 de euro, bani proprii și împrumuturi bancare. Ce resurse avea, le reinvestea. La început, a beneficiat de ajutorul soțului său din punct de vedere logistic. 

Plan de zbor

Întâmplarea face ca, în acest an, în sâmbăta Paștelui, Monica Pușcoiu să se revadă cu Alexandru Ionescu, un român cu businessuri în real-estate, care s-a dovedit a fi și primul său client din Qatar. „Alex m-a sunat să mă întrebe dacă am vreun cozonac, pentru că s-a întors în țară și nu apucase să ia nimic pentru familii. A venit la laborator și m-a văzut, iar pentru mine contextul Sărbătorilor era devastator. De obicei, în această perioadă aveam comenzi mari și nu refuzam niciodată pe nimeni. Tot atunci, eram hotărâtă că nu mai pot trece prin asemenea experiențe și voiam să vând totul. Când povestesc celor din jur, ei mă întreabă: Tu nu vezi ce ai în jurul tău? Și chiar nu vedeam. Îmi era greu să conștientizez ce am realizat într-un singur an de muncă”, mărturisește tânăra antreprenoare. O săptămână mai târziu, s-a reîntâlnit cu Alexandru Ionescu, care a văzut o reală oportunitate în activitatea Monicăi și i-a recomandat nu doar să nu închidă nimic, ci să se extindă. Astfel, la o cafea, au decis să se asocieze. Ceea ce s-a tradus printr-o investiție de 150.000 de euro și deschiderea unei locații centrale a cofetăriei artizanale Almond Cake Shop, la Piața Romană, inaugurată luna trecută. Totodată, au lansat împreună siteul și magazinul online. Pe de-o parte, spune Monica, ea vine cu pasiune, imaginație și drive-ul de a lucra cu oamenii, în timp ce asociatul său este foarte analitic și realist. „Deschiderea cofetăriei Almond Cake Shop este un pas natural în activitatea mea, fiind al doilea business după laboratorul de de dulciuri Pastry Bonbon și practic o transformare a acestuia din urmă într-un business mai puternic, cu un potențial ridicat pe o piață care are nevoie de opțiuni sănătoase de dulce. Gusturile și comportamentul de consum al românilor s-au schimbat foarte mult în bine, fiind tot mai preocupați de alimentație și tot mai dornici să consume produse realizate din ingrediente naturale și de o calitate ridicată. De aceea, având în vedere acest trend foarte puternic, intenționăm să dezvoltăm business-ul și pe segmentul de evenimente, atât corporate, cât și private, unde cererea pentru dulciuri și prăjituri sănătoase este ridicată”, mai spune Monica Pușcoiu.

Noi orizonturi

Cei doi asociați și-au propus un break-even în aproximativ doi ani. „Maximum trei. De asemenea, sper că din această lună să avem un break-even pe cheltuielile lunare. Am avut deja două luni de vânzare, iar cifrele ne arată că este posibil. Dacă nu e octombrie, sigur e noiembrie. Decembrie este o lună foarte bună pentru toată lumea”, este optimistă antreprenoarea. Printre planurile sale de viitor, Monica Pușcoiu și-a propus să urmeze cursuri de nutriție care să o ajute să conceapă rețetele „în termeni medicali” și să aibă mai multe locații în țară și chiart în străinătate. 

Avantajele făinii de migdale 

Dacă nu ai probleme concrete de sănătate, precum diabet sau intoleranţă la gluten, poate părea o idee mai puţin obişnuită să înlocuieşti făina de grâu, mai ieftină şi de la care nu ai surprize în timpul procesului de gătire, cu făina de migdale. Aceasta este mai scumpă şi presupune un proces de adaptare ca să poţi obţine toate produsele aşa cum eşti obişnuit. Realitatea este că folosirea acestui tip de făină poate ajuta la menţinerea sau îmbunătăţirea stării de sănătate.

  • Gestionarea alimentaţiei în diabet

Înlocuirea făinii de grâu cu cea de migdale în alimentaţia unei persoane diagnosticată cu diabet este o opţiunebună pentru a gestiona mult mai uşor nivelul de glucoză din sânge. Nivelul de carbohidraţi din mâncare scade, astfel că impactul asupra glicemiei este redus. În plus, produsele realizate în acest fel sunt mai bogate în proteine, fibre şi grăsimi sănătoase şi ajută şi la creşterea nivelului de antioxidanţi.

  • Soluţie pentru persoanele cu intoleranţă sau alergie la gluten

Făina de migdale nu are gluten, ceea ce o transformă într-o alternativă perfectă pentru persoanele care suferă de celiachie, au intoleranţă la gluten sau pentru cei care vor să reducă cantitatea de gluten din alimentaţie.

  • Reglează nivelul de colesterol

În ultimii ani pare tot mai complicat să păstrezi un nivel optim al colesterolului în sânge. Făina de migdale este însă un aliat excelent pentru cei care se luptă cu această problemă, ajutând la scăderea valorilor aşa-numitului colesterol rău (LDL) şi la creşterea celui bun (HDL).

  • Alte beneficii 

Aportul bogat de vitamina E ajută la prevenirea stresului oxidativ, ce sprijină lupta împotriva evoluţiei bolii Parkinson sau a formării anumitor tipuri de celule canceroase, precum cele prezente în cancerul de colon; ajută la reglarea tranzitului intestinal prin aportul bogat de fibre; creşte capacitatea de memorare şi puterea de concentrare; contribuie la păstrarea sănătăţii sistemului osos şi la întărirea sistemului imunitar.

Cele mai recente știri

To Top