Preţurile din SUA s-au moderat în februarie, iar costurile serviciilor, în afara locuinţelor şi energiei, au încetinit semnificativ, menţinând probabilitatea unei reduceri a dobânzii cheie, în iunie, de către Rezerva Federală, transmite Reuters.
Raportul de vineri al Departamentului de Comerţ a arătat, de asemenea, că cheltuielile consumatorilor au crescut luna trecută cel mai mult din ultimul an, subliniind rezistenţa economiei.
Statele Unite continuă să depăşească performanţele economice ale altor economii majore, în ciuda costurilor mai mari ale împrumuturilor, datorită puterii persistente a pieţei muncii.
”Inflaţia serviciilor de bază încetineşte şi va continua probabil pe tot parcursul anului”, a declarat Jeffrey Roach, economist şef la LPL Financial din Charlotte, Carolina de Nord.
”Până când Fed se va reuni în iunie, datele ar trebui să fie suficient de convingătoare pentru ca banca centrală să înceapă procesul de normalizare a dobânzilor”.
Indicele preţurilor pentru cheltuielile personale de consum (PCE) a crescut cu 0,3% luna trecută, a declarat Biroul de Analiză Economică al Departamentului Comerţului. Datele pentru ianuarie au fost revizuite mai sus pentru a arăta că indicele preţurilor PCE a urcat cu 0,4% în loc de 0,3%, aşa cum a fost raportat anterior.
Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că indicele preţurilor PCE va creşte cu 0,4% în această lună.
Preţurile mărfurilor au crescut luna trecută cu 0,5%, impulsionate de o creştere de 3,4% a costului benzinei şi altor produse energetice.
Au fost, de asemenea, creşteri puternice ale preţurilor la bunurile de agrement, vehicule, îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Dar preţurile pentru mobilier şi echipamente de uz casnic şi alte produse manufacturate de lungă durată au fost reduse.
În cele 12 luni până în februarie, inflaţia PCE a crescut cu 2,5%, după ce a crescut cu 2,4% în ianuarie.
Reprezentanţii Fed anticipează trei reduceri ale dobânzii de referinţă în acest an.
Pieţele financiare se aşteaptă la prima reducere a dobânzii în iunie.
Majoritatea pieţelor financiare din SUA au fost închise de sărbătoarea de Vinerea Mare, cu excepţia pieţei valutare. Dolarul a scăzut faţă de un coş de valute în urma publicării acestor date.