Actualitate

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 3,4% în primele patru luni

comert supermarket
Foto: iStock

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primele patru luni din acest an, faţă de perioada similară din 2022, atât ca serie brută, cu 3,4%, cât şi ca serie ajustată, cu 3,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate marţi.

Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2023, ca serie brută, au fost consemnate creşteri în ceea ce priveşte vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,7%) şi vânzările de produse nealimentare (+4%). În schimb, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,1%.

Raportat la acelaşi interval de referinţă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 3,1% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%) şi la vânzările de produse nealimentare (+3,7%). În schimb, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 1,3%.

Faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în aprilie a scăzut, pe ansamblu, cu 5,2%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,8%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-6,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (-3,8%).

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, pe ansamblu, în luna aprilie, comparativ cu luna precedentă, cu 3,7%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-6,4%), vânzările de produse nealimentare (-2,8%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,4%).

Comparativ cu aprilie 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna aprilie 2023 a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 1,6%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,6%) şi la vânzările de produse nealimentare (-1,3%). În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,5%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2023, comparativ cu luna aprilie 2022, a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 1,5%, datorită scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,1%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,3%). În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 1,1%.

Cele mai recente știri

To Top