Actualitate

INS: Creştere de aproape 5% a comenzilor noi din industria prelucrătoare, în primele nouă luni

productie industriala
Foto: iStock

Comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut, în primele nouă luni ale anului în curs, faţă de aceeaşi perioadă din 2022, cu 4,9%, relevă datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În marja acestei creşteri, la nouă luni, au fost înregistrate rezultate pozitive ale activităţilor în: industria bunurilor de uz curent (+12,8%), industria bunurilor de capital (+10,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3%). În schimb, industria bunurilor intermediare a scăzut cu 5,5%, de la un an la altul.

Potrivit sursei citate, la nivel comparativ septembrie 2023 – septembrie 2022, numărul comenzilor noi din industria prelucrătoare au crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1,9%, datorită industriei bunurilor de capital (+7,5%) şi industriei bunurilor de uz curent (+3,7%). Pe de altă parte, scăderi au fost consemnate în industria bunurilor intermediare (-7,8%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,1%).

Totodată, în luna septembrie a anului curent faţă de august 2023, comenzile noi din industria prelucrătoare s-au majorat cu 23,5%, ca urmare a activităţilor din: industria bunurilor de capital (+33,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+21,9%), industria bunurilor de uz curent (+13,2%) şi industria bunurilor intermediare (+9,4%).

Cele mai recente știri

To Top