Energie

Italia va investi într-o fabrică a Enel din Sicilia, pentru a creşte producţia de panouri fotovoltaice

Foto: iStock

Italia va investi în noua fabrică de panouri fotovoltaice a Enel din Sicilia, susţinând planul companiei de a creşte producţia şi de a deveni principalul producător european de panouri solare, a declarat sâmbătă premierul Giorgia Meloni, transmite Reuters.

”Sunt 90 de milioane de euro (97 de milioane de dolari) pentru acest proiect din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă (NRRP)… ceea ce va permite fabricii actuale să se consolideze şi să fie înfiinţată o nouă linie de producţie”, a spus Meloni la sfârşitul vizitei ei la uzina 3Sun, din oraşul Catania.

Ea a adăugat: ”Pariul nostru este ca Catania să devină unul dintre cele mai importante noduri în producţia de panouri solare”.

Capacitatea de producţie existentă a fabricii de aproximativ 200 de megawaţi (MW) pe an este programată să se extindă la 3 gigawaţi (GW) până la sfârşitul acestui an, cu o întârziere de şase luni faţă de ceea ce a fost anunţat iniţial de Enel în 2022.

Meloni a spus că scopul este de a crea 700 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului 2024 şi alte 1.000 indirect, în companiile care lucrează cu uzina 3Sun.

Proiectul de creştere a capacităţii fabricii vine în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să accelereze trecerea la surse regenerabile şi să pună capăt dependenţei sale de gazele importate din Rusia.

Meloni, care a preluat conducerea guvernului italian în octombrie 2022, s-a angajat să stimuleze sursele regenerabile în sud, pentru a încerca să abordeze deceniile de subdezvoltare.

”Ne dorim şi trebuie să fim competitivi în acest sector în comparaţie cu jucătorii asiatici”, a spus Meloni sâmbătă.

În ianuarie, Enel a asigurat un pachet financiar de 560 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi un grup de bănci italiene, conduse de UniCredit, pentru a extinde fabrica.

Alte fonduri pentru fabrică vor veni din fondul de inovare al Uniunii Europene pentru proiecte de tehnologie verde.

Grupul energetic este, de asemenea, în discuţii cu potenţiali investitori pentru a putea vinde până la 50% în fabrică, au spus surse apropiate situaţiei.

Cele mai recente știri

To Top