Actualitate

Kristalina Georgieva (FMI), încrezătoare în perspectivele economice mondiale, în pofida incertitudinilor

fmi
Foto: iStock

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat duminică că este încrezătoare în privinţa perspectivelor economice, în pofida incertitudinilor provocate de război şi contextul geopolitic, deoarece economia mondială şi-a menţinut flexibilitatea, transmite Reuters.

Într-un discurs rostit la Summitul mondial al guvernelor, care se desfăşoară la Dubai, Georgieva a anunţat că luni FMI va publica un document care arată că retragerea subvenţiilor explicite la energie ar putea duce la economii de 336 miliarde de dolari în Orientul Mijlociu, echivalentul economiilor Irakului şi Libiei combinate.

Oficialul a explicat că, pe lângă economiile realizate, eliminarea subvenţiilor „ar descuraja poluarea şi ar ajuta la îmbunătăţirea cheltuielilor sociale”, se arată într-o copie a discursului, publicată pe site-ul FMI.

În cea mai recentă actualizare a previziunilor economice regionale publicată luna trecută, FMI a înrăutăţit prognoza de creştere pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la 2,9% anul acesta.

„Deşi incertitudinile sunt încă ridicate, putem fi puţin mai încrezători în privinţa perspectivelor economice, deoarece economia mondială s-a dovedit a fi surprinzător de rezilientă”, a declarat şeful FMI.

Referindu-se la conflictul din Orientul Mijlociu, Georgieva a avertizat asupra extinderii consecinţelor.

„Acest moment excepţional de incertitudine combină dificultăţile cu care se confruntă economiile care încă se redresează după şocurile precedente. Şi o escaladare a conflictului ar agrava prejudiciile economice”, a avertizat directorul general al Fondului Monetar Internaţional.

Cele mai recente știri

To Top