Actualitate

Marcel Boloș anunță tăieri de salarii: ”La muncă egală, salariu egal! Altfel, nu avem cum!”

Foto: gov.ro

Marcel Boloș anunță tăieri de salarii pentru români în perioada următoare: ”Altfel nu avem cum să respectăm cerința din Planul Național de Redresare și Reziliență”.

Avem gaura în buget, dar suntem la un pas sa pierdem miliarde de euro. Reforma pensiilor speciale nu se negociază, ci se face ca la carte sau ca în PNRR. Este avertismentul dat de Comisia Europeană în ultima comunicare transmisă Guvernului României.

Pentru a umple golul de 20 de miliarde de lei, și pentru a îndeplini condițiile din jalon, Guvernul poate lua în calcul tăierea salariilor mai mari ca al președintelui Klaus Iohannis, interzicerea cumulului de pensie specială cu salariul, interzicerea majorărilor salariilor până când intră în vigoare noua lege a salarizării unitare, înghețarea angajărilor la stat de la 1 mai, cu anumite excepții, sau limite lunare pentru cheltuielile ordonatorilor principali, cum ar fi ministere sau alte instituții.

De asemenea, Guvernul ar putea elimina sporul de antenă, sporul de praf dar și bonusul de lungă durată.

”La muncă egală, salariu egal”

Sistemul acesta de sporuri, chiar dacă în momentul acesta are anumite forme, el trebuie să fie reglementat astfel încât să rămână sporurile în limita a 20 de procente din salariul de bază. Cel puțin așa rezultă din jalonul pe care îl avem în Planul Național de Redresare și Reziliență. Termenul este trimestrul al doilea al anului în curs ca să avem legea salarizării unitare a bugetarilor. Indiferent ce forme de spor avem sau inechități de natură salarială, acestea trebuie să fie eliminate, pentru că unul din principiile care vor guverna viitoarea lege a salarizării va fi aceea a echității în ceea ce privește salarizarea. La muncă egală, salariu egal.

Cele două posibilități pe care le-ați menționat fac parte și din criteriul de sustenabilitate pe care îl avem de îndeplinit în jalonul din trimestrul al doilea și pentru a așeza pe criterii de sustenabilitate această categorie de cheltuială care nu este una puțină în sistemul de cheltuieli publice, sunt variantele pe care le-ați menționat. Ori în spate avem o mai bună colectare a veniturilor, ori valorificăm potențialul de venituri fiscale pe care România îl are” a declarat ministrul Marcel Boloș în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

”Altfel nu avem cum să respectăm cerința din Planul Național de Redresare și Reziliență”

Cu alte cuvinte, singurele variante pe care România le are sunt tăierea salariilor sau concedierile.

Acestea sunt scenarii mai mult decât pragmatice, realiste, pentru ca altfel nu avem cum să respectăm cerința din Planul Național de Redresare și Reziliență și să putem să facem ca această categorie de cheltuială să fie sustenabilă pe termen lung. Așa sunt și celelalte categorii de cheltuieli”, a mai explicat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

”Trebuie să avem o lege a pensiilor speciale care generează un impact financiar semnificativ”

În urmă cu câteva zile, Comisia Europeană a criticat legea pensiilor speciale și a cerut impactul bugetar după modificările din Senat și introducerea amendamentelor de la Banca Mondială și Comisia Europeană.

Așteptările Comisiei Europene în termeni de sustenabilitate pentru cheltuielile cu pensiile speciale sunt unele mai mult decât evidente. Se solicită un impact financiar semnificativ. Deci noi, dacă prin măsurile care au fost apreciate de Comisie și coaliția a ajuns la acest punct de vedere comun cu privire la aceste măsuri propuse privind legea pensiilor speciale, dacă impactul lor financiar rămâne unul nesemnificativ, noi trebuie să continuăm cu aceste propuneri de măsuri și cu aprobarea lor astfel încât în final să avem o lege a pensiilor speciale care generează un impact financiar semnificativ”, a mai spus Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top