Asigurări

Modificări ale termenelor-limită în falimentul Euroins: Termenul de înscriere la masa credală este 4 august 2023

euroins rca
Foto: iStock

Casa de insolvenţă CITR, în calitate de lichidator judiciar al asiguratorului Euroins, intrat în faliment, anunţă că termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor la masa credală este 4 august 2023. Deţinătorii de poliţe în vigoare emise de către Euroins pot contracta un alt furnizor de RCA până pe 8 septembrie 2023, inclusiv.

”CITR, în calitate de lichidator judiciar all Euroins, a solicitat şi a primit aprobarea Tribunalului Bucureşti pentru prelungirea unor termene de interes pentru creditori. Solicitarea CITR are la baza dorinţa şi necesitatea de a informa cât mai mulţi creditori ai Euroins despre faliment şi drepturile pe care le au. Termenele actualizate sunt după cum urmează:

  • termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor la masa credală este 04.08.2023
  • termenul de verificare a creanţelor, de întocmire şi publicare în BPI a tabelului preliminar de creanţe este 4 septembrie 2023
  • termenul de definitivare a tabelului creanţelor este 28 august 2023
  • data primei şedinţe a adunării generale a creditorilor este 8 septembrie 2023”, anunţă CITR.

Conform legii şi deciziei instanţei deţinătorii de poliţe emise de către Euroins au de la declararea falimentului, maximum 90 de zile, adică până pe 8 septembrie 2023 inclusiv, pentru a contracta un alt furnizor de RCA şi pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situaţia în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare şi/sau a cererilor de plată la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, sau 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior .

Deţinătorii de poliţe pot solicita în toata această perioadă rezilierea contractelor de asigurare şi recuperarea restituirilor de primă sau, în caz, contrar, poliţele vor înceta de drept  în 90 de zile, termen care se împlineşte la 8 septembrie 2023.

Termenul de 90 de zile nu se aplică  contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanţii, prevăzută în secţiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care termenul de încetare de drept este de 150 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, în speţă 7 noiembrie 2023; în aceleaşi condiţii, încetează de drept şi contractele de reasigurare.

Dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor se naşte la data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei Autoritatii de Supraveghere Financiara nr. 262/17.03.2023.

Toate detaliile sunt disponibile pe site-ul lichidatorului judiciar, CITR,  şi pe site-ul FGA: https://www.fgaromania.ro/.

CITR este liderul pieţei de insolvenţă şi restructurare din România încă din 2008. Cu o experienţă de peste 22 de ani pe piaţa insolvenţei şi restructurării şi aproximativ 1100 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile româneşti de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viaţa unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

Cele mai recente știri

To Top