Actualitate

Oficialilor ruşi li se recomandă de la Moscova să cumpere automobile Lada sau mărci chineze

Foto: iStock

Guvernul rus a publicat vineri o listă de automobile produse local, toate mărci ruseşti sau chineze, pe care oficialii statului ar trebui să le cumpere, o dovadă a infiltrării Beijingului în industria auto din Rusia după războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Constructorii chinezi de automobile au cucerit o cotă importantă pe piaţa din Rusia, după ce producători precum Renault şi Nissan au plecat de pe această piaţă. În replică la sancţiunile occidentale, Rusia a introdus şi ea sancţiuni care să vizeze corporaţiile occidentale.

Cotidianul rus Kommersant a dezvăluit anul acesta că Kremlinul le-a cerut oficialilor implicaţi în alegerile prezidenţiale din 2024 să înceteze să mai folosească telefoane iPhone, pentru că există îngrijorări că aceste dispozitive sunt vulnerabile la atac din partea agenţiilor occidentale de informaţii.

Vineri, Ministerul rus al Industriei şi Comerţului a informat că lista de autoturisme este compusă din modele recomandate a fi utilizate, cu prioritate, de angajaţi ai administraţiilor centrale şi locale în scop oficial, ca urmare a instrucţiunilor venite de la preşedintele Vladimir Putin.

„Până la această dată, companiile locale au produs deja o gamă largă de modele cu diferite caracteristici tehnice şi echipamente (şase mărci şi peste 20 de modele) care sunt capabile să îndeplinească nevoilor oficialilor de la diferite nivele”, precizează Ministerul rus al Industriei şi Comerţului. Sursa citată adaugă că toţi producătorii auto s-au angajat să crească gradul de producţie realizată local, pe baza acordurilor speciale de investiţii convenite cu Guvernul.

Autoturismele ruseşti incluse pe listă sunt cinci modele Lada, produse de Avtovaz, cel mai mare constructor auto rusesc, alături de autoturisme mărcile UAZ, Aurus şi Moskvich, precum şi autoturisme electrice marca Evolute.

Moskvich, o marcă de autoturisme din perioada sovietică relansată recent, este emblematic pentru influenţa crescută a Chinei asupra industriei auto din Rusia. Sursele citate de Reuters spun că modelul Moskvich 3 este practic crossover-ul JAC Sehol X4 care este asamblat la Moscova pe baza kit-urilor achiziţionate de la un partener chinez.

De asemenea, cinci modele de automobile de la constructorul chineze Haval, care începând din 2019 produce autoturisme la uzina sa din regiunea Tula, la 200 de kilometri de Moscova, figurează şi ele pe lista Ministerului rus al Industriei şi Comerţului.

Cele mai recente știri

To Top