Asigurări

PAID a premiat marți câștigătorii concursului de fotografie ‘ReExpoziția’, pe tema efectelor dezastrelor naturale asupra locuințelor

Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a organizat marți vernisajul expoziției-concurs de fotografie pe tema efectelor dezastrelor naturale asupra locuințelor, ReExpoziția, eveniment care face parte dintr-o amplă campanie de conștientizare și de sensibilizare a publicului în ceea ce privește caracterul repetitiv al dezastrelor naturale și importanța asigurării locuințelor împotriva acestora.

În premieră, concursul a inclus o secțiune dedicată copiilor și adolescenților, care au fost invitați să trimită ilustrații (fotografii, desene sau picturi) și texte creative despre reconstrucția locuințelor în urma dezastrelor naturale.

Doi jurnaliști ai Agenției Naționale de Presă AGERPRES, fotoreporterul Silviu Matei și corespondentul de Sălaj, Sebastian Olaru, au câștigat premii la Concursul de fotografie, după ce la ediția trecută, Sebastian Olaru și fotoreporterul Alexandru Micsik s-au numărat printre laureați.

În urma voturilor exprimate de cei trei jurați, arhitectul Vlad Eftenie, actrița Ioana Ginghină și jurnalista și actrița Gianina Corondan, la categoria adulți au fost premiați Ioan Ovidiu Lazăr (Premiul I), Alexandru Popescu (Premiul II), Silviu Matei (Premiul III) și Sebastian Olaru (Premiul IV).

La categoria copii și adolescenți au fost premiați Andrei Ionuț Ene, Radu Andrei Rahlițchi și Josephin Borta Haideciuc.

‘De 48 de ani, pe 4 martie, ne aducem aminte că România a fost zguduită de unul dintre cele mai mari evenimente naturale din istoria ei. La aceeași dată, încercăm și noi, printr-o expoziție manifest, să atragem atenția tuturor celor care încearcă să se ocupe de acest subiect și oamenilor, în general, că România este încă expusă dezastrelor naturale și că vulnerabilitățile care există în momentul de față trebuie luate în seamă. Încercăm, prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, să informăm oamenii, să atragem atenția că aceste evenimente naturale se întâmplă’, a declarat Nicoleta Radu, directorul general al PAID.

Ea a amintit de inundațiile de anul trecut din județele Galați și Vaslui și a precizat că, din 7.000 de locuințe afectate, PAID a putut despăgubi numai 500 de locuințe, pentru că oamenii nu sunt asigurați.

‘Oamenii din aceste zone nu au avut niciun fel de protecție. Din cele 500 de locuințe, doar 120 au fost daune totale. Imaginați-vă câte locuințe au fost afectate, cu daună totală, în zonă și probabil câți oameni au rămas fără o locuință pentru că nu toate au fost reconstruite din banii statului. Trebuie să o spunem onest, oamenii așteaptă ajutoare care probabil nu vor veni niciodată. Cel mai bine ar fi fost să aibă o protecție printr-o asigurare și astfel ar fi avut o șansă să-și reconstruiască locuințele. România are aproape zece milioane de locuințe și doar un sfert din ele sunt asigurate. Învățăm din lecții și privim spre viitor cu încredere și încercăm să acționăm. Mai puține vorbe și mai multe fapte, astfel încât să construim o Românie din ce în ce mai mai responsabilă și mai puțin vulnerabilă în fața tuturor riscurilor’, a subliniat Nicoleta Radu.

La rândul său, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu, a precizat că România este a treia țară europeană expusă la riscul de catastrofe naturale. ‘Bunurile, viața și resursele noastre după un eveniment natural cu impact negativ pot beneficia de o resursă financiară asigurată de sistemul de asigurări private’, a arătat Mititelu.

Șeful Serviciului Prevenirea Dezastrelor din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență Inspectoratul General (IGSU), Francisc Senzaconi, a afirmat că misiunea de bază a autorităților este, pe lângă asigurarea protecției populației, pe cât posibil prevenirea acesteia. ‘În unele situații asta nu este posibil, mai ales în cazul cutremurelor, pentru că nu putem avea control asupra hazardului. În schimb, putem avea control pe ceea ce înseamnă partea de reacție și aici vorbim atât de populație, cât și de autorități. În acest sens, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este alături de PAID și de Institutul de Fizică a Pământului, printr-un parteneriat care se întinde pe mai mulți ani’, a menționat Francisc Senzaconi.

În context, directorul general al ANP AGERPRES, Claudia Nicolae, a declarat că arhiva de fotografie a agenției, care conține 4,5 milioane de fotografii, însumează istoria țării, printr-o serie de imagini de la catastrofele naturale petrecute de-a lungul timpului, începând de la inundațiile din București din 1927. AGERPRES este partener media în cadrul proiectului.

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații, alunecări de teren.

 

Cele mai recente știri

To Top