Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o Declaraţie cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova, în care îşi exprimă convingerea că doar aderarea la UE va asigura viitorul ţării în calitate de stat suveran, neutru, integru şi democratic, iar calea ireversibilă de integrare şi aderare europeană este proiect de prioritate naţională al Republicii Moldova, potrivit NewsMaker, Deschide.md şi Radio Chişinău.
Deputaţii moldoveni fac apel la întreaga societate, inclusiv la toate forţele politice să dea dovadă de unitate şi solidaritate pentru consolidarea dialogului politic şi social în numele interesului naţional şi al obiectivului strategic – integrarea şi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Documentul subliniază că Uniunea Europeană a fost timp de decenii un „partener de nădejde” al Republicii Moldova, căreia i-a oferit „dezinteresat” sprijin logistic şi financiar pentru rezolvarea multiplelor probleme interne, potrivit unui comunicat al forului legislativ de la Chişinău.
„Datorită suportului generos din partea UE şi al statelor membre, Republica Moldova a depăşit criza provocată de pandemia COVID, precum şi criza energetică din iarna 2022-2023”, mai precizează documentul.
În declaraţia parlamentului se menţionează că integrarea europeană va facilita coeziunea civică a societăţii, va asigura trecerea Republicii Moldova la o dezvoltare economică durabilă şi va spori capacităţile statului de a promova politici sociale eficiente. În acest context, legislativul cere guvernului să întreprindă toate măsurile necesare pentru organizarea procesului de aderare la Uniunea Europeană, precum şi să consolideze instituţiile statului implicate în negocieri.
Prin intermediul acestei declaraţii, adoptată cu 54 de voturi, deputaţii fac apel către cetăţenii Republicii Moldova la unitate pentru un viitor paşnic şi european al ţării. „Uniunea Europeană este un teritoriu al păcii. A fost creată ca un proiect de pace, care a pus capăt războaielor în Europa, iar energiile sale creatoare nu au mai fost îndreptate spre distrugere şi agresiune, dar spre prosperitate şi dezvoltare paşnică dintre popoare”, se menţionează în Declaraţie legislativului moldovean, care vine ca un semn de sprijin al eforturilor autorităţilor pe calea integrării europene.
Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE în 2014. La 3 martie 2022, autorităţile de la Chişinău au semnat cererea de aderare la UE. Uniunea Europeană a acordat, la 23 iunie 2022, Republicii Moldova statutul de ţară-candidat. La 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, amintesc media citate.